Spievali aj napriek pandémii. Poznáme víťazov súťaže Žilina Voce Magna 2021

Pozrite si výsledky z medzinárodného festivalu a súťaže zborového umenia v Žiline.

V čase, keď sa Slovensko zapĺňa čiernymi okresmi a kultúra znovu dostáva stopku, našli sa v Žiline odvážlivci, ktorí sa rozhodli zorganizovať festival a súťaž zborového umenia navzdory aktuálnej komplikovanej situácii. Odhodlaní organizátori uskutočnili festival v súlade s prísnymi protiepidemiologickými opatreniami, a to aj napriek tomu, že niektoré zbory na festival napokon kvôli pandémii neprišli. Ani tieto komplikácie však organizátorov neodradili a v Žiline sa od 3. – 6. novembra už po jedenástykrát konal Medzinárodný festival a súťaž zborového umenia Žilina Voce Magna 2021. 

V rámci festivalu sa uskutočnili spolu štyri koncerty. Festival sa začal úvodným koncertom v Evanjelickom kostole v Žiline, na ktorom vystúpili spevácke zbory La Famiglia (SK) a Akademický pěvecký sbor Ostrava (CZ). Český zbor z Ostravy vystúpil aj na štvrtkovom koncerte v Chráme sedembolestnej Panny Márie v Martine spolu so speváckym zborom Cantica Collegium Musicum (SK). Na piatkovom koncerte v Katedrále najsvätejšej trojice v Žiline sa predstavil domáci Žiinský miešaný zbor, ktorý je zároveň aj organizátorom festivalu a tiež poľský zbor Cantata (PL).

Cantica Collegium Musicum, dir. Štefan Sedlický, Foto: Filip Lehotský
Cantata, dir. Marta Stós, Foto: Filip Lehotský

Od roku 2016 sa spevácke zbory môžu zapojiť v rámci festivalu aj do zborovej súťaže, ktorá je už stálou časťou festivalu. Do súťaže sa tento rok napokon zapojilo šesť speváckych zborov, ktoré súťažili celkovo v štyroch kategóriách. Výkony zborov a ich dirigentov hodnotila odborná porota v zložení Lukáš Kozubík (CZ), Magdaléna Rovňáková (SK), Sándor Kabdebó (HU), Jakub Zicha (CZ) a na čele poroty bol uznávaný dirigent Ondrej Lenárd.

Absolútnym víťazom súťaže a držiteľom ceny Grand Prix sa stal zbor Canzona Neosolium Woman pod vedením dirigentky Veroniky Veverkovej, ktorú na súťaži zastupoval Adam Sedlický. Zbor súťažil v kategórii A2: ženské zbory dospelé a na súťaži sa predstavil s nasledovnou dramaturgiou: Pierre Passereau: Il est bel et bon, Rupert Lang: Cantate Domino, Ivan Hrušovský: Zahučali chladné vjetry, Otmar Mácha: Hoj,hura,hoj!. 

 

Vyvrcholením celého podujatia, a zároveň posledným koncertom, bol galavečer, na ktorom účinkovali hostia a víťazi súťaže. Ako hosťovský zbor vystúpil Bratislavský chlapčenský zbor (BCHZ) pod vedením Magdalény Rovňákovej a Gabriela Rovňáka. V rámci galavečera BCHZ znovu ukázal, že patrí medzi absolútnu špičku slovenského zborového spevu. Na koncerte sa predstavili s veľmi živou dramaturgiou, v ktorej nechýbali skladby klasikov ako Mille cherubini in coro od Franza Schubert, či známe Duetto buffo di due gatti od Rossiniho a ani znamenité úpravy ľudových piesní od Sylvie Borodovej, Jaroslava Krčeka či Viliama Gräffingera.

 

Po výbornom vystúpeni BCHZ patrilo pódium už víťazným zborom. Najskôr sa predstavil spevácky zbor zbor Belius z Očovej, ktorý na záverečnom koncerte zaspieval Festive Alleluia od austrálskej skladateľky Lyn Williamsovej a energické T.A.N.G.O od slovenského skladateľa Petra Špiláka. Po ich vystúpení sa ku Beliusu pridal víťazný zbor Canzona Neosolium Woman a spoločne s Beliusom zaspievali Zahučali chladné vjetry od Ivana Hrušovského. Po dospievaní skladby už pódium patrilo iba víťazom, ktorí celý festival ukončili skladbami Cantate Domino od Ruperta Langa a skladbou Hoj,hura,hoj! od Otmara Máchu.

Festival Žilina Voce Magna patrí ku ojedinelým festivalom svojho druhu na Slovensku a od svojho vzniku si vybudoval výbornú reputáciu doma i v zahraničí. Festival ponúka poslucháčom už viac ako jedenásť rokov  to najlepšie zo zborového spevu. Inak to nebolo ani tento rok, a to aj napriek pandemickým okolnostiam. Účinkujúcim i organizátorom gratulujeme ku skvelým výkonom!

Výsledky súťaže Žilina Voce Magna 2021

C2: Detské zbory do 16 rokov
Strieborné pásmo
Young Voices Hummenné (SK)
Diriguje: Zuzana Dirbáková

A4: Komorné miešané zbory
Strieborné pásmo
Nyklband (CZ)
Diriguje: Boris Nykl

A1: Miešané zbory
Bronzové pásmo

Polytechnik (PL)
Diriguje: Marta Stos

Strieborné pásmo
Zbor sv. Ladislava, Rajec (SK)
Diriguje: Eva Kišková

A2: Ženské zbory dospelé
Zlaté pámo 
Spevácky zbor Belius, Očová (SK) – 2. cena v kategórii
Diriguje: Oľga Bystrianska
Canzona Neosolium Women (SK) – 1. cena v kategórii
Diriguje: Veronika Veverková, Adam Sedlický

 

 

Pripravil: satb.sK
Foto: Filip Lehotský, satb.sK

PRIDAJ KOMENTÁR