Veľký úspech detského speváckeho zboru

Detský spevácky zbor Pro Musica – Magnólia zahviezdil na zborovom festivale v Poľsku.

V prvej polovici júna sa v poľských Miedzyzdrojoch konal 54. ročník Medzinárodného festivalu zborových piesni. Slovensko na tomto podujatí reprezentoval Detský spevácky zbor Pro Musica  Magnólia zo Sobraniec a Michaloviec pod vedením dirigentky Viery Džoganovej. Zbor svojím výkonom presvedčil porotu natoľko, že im udelila dve zlaté medaily a dve špeciálne ocenenia.

Pro Musica – Magnólia súťažila v dvoch kategóriách. V kategórií súčasnej hudby vystúpila s 25 minútovým programom, na ktorom predstavila diela Milana Nováka (Spievajúce mandarínky), Cézara Francka (Panis Angelicus), Petra Jantoščiaka (Deti a dúha), Thiery Machuel (Kyrie)Andrzeja Koszewskieho (Kotek), Jacoba Galla (Domine ad adjuvandum), Otmara Máchu (Hoj, hurá hoj) a Miroslava Raichla (Tancuj, tancuj). V druhej kategórií vystúpil zbor s desať minútovým programom sakrálnej hudby s dielami od Kimbera Bexa (Ave Maria, benedicta), Juraja Vaja (Pochoron III.), Deborah Lutz (Ave Maria) a Dmitrija Bortňanskijho (Slava Otcu i Synu)

V oboch kategóriách si zbor vyspieval zlaté medaily a za ich spevácky výkon ich porota odmenila aj mimoriadnymi cenami – Cenou nadnárodnej spoločnosti Tomasza Rychlowskeho a Cenou prezidenta hlavnej rady poľskej asociácie zborov a orchestrov. Zbor sa na súťaž pripravoval približne dva mesiace, vrátane sobôt a voľných dní. Najviac času venoval skladbe Andrzeja Koszewského Kotek, keďže skladbu tohto súčasného poľského hudobného skladateľa v repertoári ešte nemali.

Magnólia  Pro Musica má na svojom konte pomerne veľké množstvo ocení
z medzinárodných súťaži, no v Poľsku sa súťažne predstavil po prvýkrát. 
Túto súťaž som zvolila z viacerých dôvodov. V Poľsku sme na súťaži ešte neboli a lákala nás aj atraktivita prostredia – nádherného kúpeľného mesta pri Baltickom mori. Nezanedbateľná bola aj finančná stránka, keďže organizátor hradil značnú časť pobytu.” povedala dirigentka zboru Viera Džoganová.

Účinkovanie i samotné ocenenia priniesli dirigentke i spevákom zaslúženú radosť. “Aj keď deti radi súťažia, vediem ich k tomu, že víťazstvom je už aj samotná účasť na súťaži. Hlavne nech si zaspievajú s radosťou, aby zo spevu mali dobrý pocit. Ak sa k tomu pridruží aj nejaké vyššie ocenenie, tak je radosť o to väčšia.” poznamenala na margo výsledkov Džoganová. Speváci zo zboru budú počas celého leta oddychovať, pretože po prázdninách ich čaká tvrdá práca. Musia sa pripraviť na zborový festival a sympózium Jeju International Choir Festival v Južnej Kórei, kde budú účinkovať ako jeden z dvadsiatich vybraných speváckych zborov. 

Detský spevácky zbor Pro Musica  Magnólia
Združené detské spevácke zbory Pro Musica a Magnólia pôsobia pri ZUŠ v Michalovciach a ZUŠ v Sobranciach. Na koncertoch, festivaloch a súťažiach účinkujú pod spoločným názvom Pro Musica – Magnólia. Detské spevácke zbory účinkovali na koncertoch, festivaloch a súťažiach nielen na Slovensku, ale aj vo viacerých štátoch Európy (v Belgicku, Veľkej Británii, Turecku, Švajčiarsku, Španielsku, Holandsku, Grécku, Juhoslávii, Taliansku, Vatikáne, Poľsku, Ukrajine, Maďarsku, Česku, Fínsku, Francúzsku) a v zámorí –  aj na opakovanom turné v trinástich štátoch Mexika. Najviac si zbory cenia dvojnásobné víťazstvo na medzinárodnej súťaži v Olomouci,
1. a 3. cenu zo svetovej súťaže v anglickom Llangollene, 1. cenu cum laude z belgického Neerpeltu, 1. cenu zo svetovej súťaže vo Washingtone (2015), víťazstvo v sakrálnej kategórii na svetovej súťaži Claudia Monteverdiho v Benátkach (2016) a 3. cenu zo svetovej súťaže kubánskych piesní v Torrevieja v Španielsku. 
Zbory taktiež pravidelne spolupracujú so Štátnou filharmóniou v Košiciach, Slovenským rozhlasom v Bratislave a Štátnym divadlom v Košiciach.

Pripravil: satb.sk
Foto: archív Pro Musica- Magnólia

PRIDAJ KOMENTÁR