Venované generáciám

Vysokoškolský umelecký súbor Technik STU oslavuje 70. výročie založenia.

Vysokoškolský umelecký súbor Technik pozýva pri príležitosti 70. výročia založenia na Slávnostný galakoncert, ktorý sa uskutoční 3. decembra 2023 o 18.00 v Slovenskom rozhlase.  Predstavia sa na ňom všetky tri zložky súboru (folklórny súbor, spevácky zbor i komorný orchester), vďaka čomu pôjde o žánrovo rozmanitý zážitok. Ako hostia a účinkujúci sa na javisku stretnú viaceré generácie bývalých Technikárov a priaznivcov súboru.

V programe zaznie prvá časť z Vivaldiho Glorie, Pergolesiho Concertino in G, Malá jazzová omša Boba Chilcotta, ale aj obľúbené zborové diela z pera Suchoňa, Breinera či Jašurdovej. Poslucháči sa môžu tešiť aj na hru na pohároch v skladbe Stars súčasného lotyšského skladateľa Ēriksa Ešenvaldsa.
Folklórny súbor predvedie viacero choreografií (V malej Pešti, Kto je za oblokom, Na Balogu pri muzike), na ktorých sa autorsky podieľali Štefan Molota, Roman Malatinec a riaditeľka VUS Technik STU Ľubica Mešková.

Vysokoškolský umelecký súbor Technik pôsobí pri Slovenskej technickej univerzite v Bratislave od roku 1953. „Rok 1953 bol rokom, keď sa začala vytvárať identita Technikára. Identita spojená so schopnosťou vnímania reálnych hodnôt, kultivovania kolektívnej pamäti, ktorá pri všetkej pokore znesie chvíle zlyhania, ale aj slávy.Má mnoho tvári. Vie spievať, hrať ale aj tancovať. Posúva ďalej akýsi štát v štáte s nesmiernym bohatstvom a dedičstvom.”

Prevedieme Vás mnohými žánrami a predstavíme spoločné diela prezentované viacerými zložkami z rôznych odvetví umenia. Tanec, spev, hudba, striedanie klasickej a ľudovej hudby i jej úprav pre spevácky zbor – to všetko zažijete vo Veľkej sále Slovenského rozhlasu počas vystúpenia jedinečného telesa v rámci jedného večera!

Námet, scenár a dramaturgia: Mirko Krajči, Ľubica Mešková, Petra Torkošová
Účinkujú: Folklórny súbor, Komorný orchester, Spevácky zbor
Moderuje: Mirka Záhumenská

Vstupné: predpredaj 20€

 

Zdroj: VUS Technik STU
Foto: Dominik Janovský

PRIDAJ KOMENTÁR