Učenie hudobnej teórie hrou. S týmito aplikáciami sa deti nudiť nebudú

Pomôžte hravou a modernou cestou vašim deťom s učením hudobnej náuky.

Internetom sa aktuálne šíria rôzne odporúčania na aplikácie či webové stránky, vďaka ktorým môžu žiaci doma dobiehať školské učivo zo slovenčiny, matematiky či iných predmetov. Zabúda sa však na to, že mnohé deti navštevujú aj hudobné školy, v ktorých sa neučia len hrať na hudobný nástroj, ale učia sa aj hudobnú teóriu. Prinášame preto zopár stránok a aplikácií, vďaka ktorým si môžu malí i veľkí žiaci trénovať hudobnú teóriu zábavnou formou aj doma.

MUSSILA MUSIC SCHOOL

Našim redakčným favoritom pre menšie deti je aplikácia Mussila. Mussila získala od svojho vzniku už niekoľko ocenení, medzi nimi aj cenu nemeckých vzdelávacích médií či cenu za najlepšiu aplikáciu pre rodičov a učiteľov v obchode Educational App Store. Táto hudobná aplikácia učí deti hudbu pomocou hravých a zábavných cvičení, ktoré deti motivujú učiť sa viac. Obsahuje viac ako 1000 hudobných výziev a viac ako 20 hudobných kurzov, pričom každý mesiac pribúdajú nové kurzy. Vďaka tejto aplikácii sa deti môžu naučiť rozoznávať zvuk rôznych hudobných nástrojoch, naučia sa čítať notový záznam, precvičia si určovanie rytmu alebo si len jednoducho precvičia hru na klavíri. A to všetko popri spoznávaní klasických melódii ako Labutie jazero či Čarovná flauta. Pre deti, ktoré nemajú v obľube klasickú hudbu ponúka Mussila aj DJ súpravu na skrečovanie hudby aj so zbierkou rôznych hudobných zvukov.

Aj keď Mussila umožňuje zvoliť si ako hlavný jazyk slovenčinu, primárne je celá aplikácia v angličtine. To by však nemalo robiť žiakom žiaden problém, pretože ovládanie jednotlivých prvkov je veľmi intuitívne. Odporúčaný vek pre žiakov Musilla je od 5 do 11 rokov, ale  určite zaujme aj staršie deti. V aplikácii si dokonca môžete nastaviť, posielanie hlásení o tom ako vaše deti prípadne žiaci pokročili. Do Mussily je potrebné zaregistrovať sa prostredníctvom emailu alebo facebookového účtu. Prvých sedem dní je skúšobných a aplikáciu si môžete vyskúšať zadarmo. Po uplynutí sedemdňovej lehoty je potrebné si aplikáciu za malý poplatok predplatiť (5,49 EUR/mesiac).

        

MY MUSIC THEORY


Pokiaľ hľadáte aplikáciu pre starších žiakov, ktorí potrebujú precvičiť pokročilejšie učivo, tak práve pre nich bude vhodná aplikácia My Music Theory. Pomocou nej si môžu žiaci precvičiť nielen čítanie nôt v rôznych kľúčoch, ale aj dynamiku, rytmiku, taktové značenia, intervaly, stupnice či akordy a to všetko pomocou učebných materiálov alebo hier. Učebný materiál aj hry sú síce v angličtine, čo môže byť pre niektorých žiakov problematické, ale minimálne hry sú aj v tomto prípade veľmi intuitívne a nemali by žiakom robiť problém. Aplikáciu My Music Theory je možné stiahnuť si zadarmo. Pokiaľ by ste však chceli jej rozšírenejšiu verziu, v ktorej sú pokročilé cvičenia navyše, môžete si kúpiť prémiovú verziu za 5,49 EUR.

      

MUSIC TUTOR (SIGHT READING) & AURAL WIZ


Pokiaľ vám predchádzajúce aplikácie stále prídu komplikované, potom možno práve aplikácia Music Tutor bude pre vás. Aplikácia je určená pre staršie deti a študentov. Je veľmi jednoduchá a prehľadná a slúži len na precvičovanie nôt. V nastaveniach aplikácie si môžete nastaviť časový rámec cvičenia alebo v akom kľúči chcete noty čítať. Príbuznou aplikáciou od toho istého tvorcu je aplikácia Aural Wiz, ktorá slúži na precvičovanie intervalov, stupníc, akordov, modalít či kadencií. Podobne ako pri Music Tutor, aj v tomto prípade si môžete nastaviť časový rámec cvičenia alebo čo konkrétne chcete precvičovať v rámci daného učiva (napríklad čisté kvarty, harmonické stupnice, durové alebo molové akordy a pod.). Obe aplikácie sú v angličtine, ale s ovládaním nebudete mať problém aj keď angličtinu neovládate. Navyše si ich obe môžete v základnej verzii stiahnuť zadarmo.

Music Tutor

      

Aural Wiz

         

Možnosti je neúrekom

Možnosti ako si precvičiť (nielen) hudobnú teóriu doma je neúrekom. Hudobníci dnes vďaka internetu majú obrovské možnosti. Okrem aplikácií, ktoré sme spomenuli sa vám môže zísť napríklad Harmony Helper, ktorý pomáha spevákom pri nacvičovaní skladieb či aplikácia Yousician, ktorá pomôže, ak sa chcete naučiť hrať na hudobný nástroj. Výber záleží len na vás a nižšie prikladáme ďalšie aplikácie, z ktorých si môžete vybrať. Pokiaľ mobilné aplikácie nie sú vaša šálka kávy, internet ponúka aj viaceré stránky, kde si môžete hudobnú teóriu precvičiť aj online. Známe sú napríklad teoria.comtonesavy.com alebo 8notes.com. Odporúčame aj zapojiť sa do slovenských projektov – do Hudobnej online školy Bratislavského chlapčenského zboru alebo do virtuálneho zboru a orchestera, ktorý pripravuje o.z. ŠtArt.

A ako ste na tom vy? Ktoré stránky či aplikácie s hudobným obsahom používate na precvičovanie hudobnej teórie či iných hudobných odborov? Napíšte nám svoje typy do komentára!

 

Ďalšie hudobné aplikácie pre zariadenia s operačným systémom iOS:
UCLA Music Theory                       Tenuto

                      

Ear Master – Music Theory     Theory Lessons

                      


Ďalšie hudobné aplikácie pre zariadenia s operačným systémom Android: 
Music Theory Helper                  Perfect Ear
                 
Complete Ear Trainer          Complete Rhythm Trainer
                 

Pripravila: Dominika Semaňáková
Foto: Thomas Kolnowski on Unsplash, ilustračné

PRIDAJ KOMENTÁR