Zaspievajte si počas karantény Beethovena

Zapojte sa do virtuálneho zboru a orchestra priamo u seba doma. 

Situácia okolo koronavírusu nepraje predovšetkým kultúrnym usporiadateľom a milovníkom umenia. Kvôli ochrane zdravia boli zrušené všetky podujatia a zatvorené všetky kultúrne inštitúcie. O.z ŠtArt sa preto rozhodlo osloviť hudobníkov z celého Slovenska a okolitých krajín s úmyslom vytvoriť virtuálny zbor a orchester. 

Dielo, ktoré prinesie radosť

“Cieľom tohto projektu je poukázať na súdržnosť hudobníkov, ktorí kvôli koronavírusu nemôžu vystupovať. Chceme ľuďom ukázať, že sme jedna komunita a zároveň priniesť hudbu priamo z domáceho pódia do domáceho hľadiska,” povedala Monika Lukáčová z o.z. ŠtArt. Do virtuálneho vystúpenia sa môžu zapojiť inštrumentalisti, ale predovšetkým speváci. Spievať, resp. hrať sa bude totiž úryvok z Ódy na radosť z Beethovenovej 9. symfónie D mol. 

“Toto dielo sme vybrali preto, aby dodalo ľuďom radosť v momentálnej situácii. Dúfame, že cez virtuálny zbor a orchester prinesieme ľuďom prostredníctvom internetu kultúrny zážitok.” dodala Lukáčová. Do projektu sa aktuálne zapojili speváci i hudobníci zo Slovenska, Česka, Talianska, či Ukrajiny. Výsledné dielo bude zverejnené po spracovaní všetkých poslaných nahrávok na špeciálnom YouTube kanáli, o ktorom organizátori budú neskôr informovať.

Ako sa môžu speváci zapojiť?

Pokiaľ sa speváci chcú prihlásiť do projektu, stačí im napísať email na adresu zdruzenie.start@gmail.com. Po zaslaní emailu im príde späťná odpoveď s notovým materiálom a ďalšími inštrukciami o nahrávaní. Jednotlivé party nahrajú speváci doma a pošlú ich naspäť organizátorom. Tí ich so zvukárom spracujú a zároveň vytvoria k hudbe špeciálne video. Spevák by mal svoj part zaspievať na úrovni, ktorá by bola zvukovo a technicky spracovateľná. Nahrávky je potrebné poslať čo najskôr, najneskôr však do 29. marca 2020.

Pre ďalšie informácie o projekte kontaktujte o.z. ŠtArt na emailovej adrese zdruzenie.start@gmail.com

Pripravila: Dominika Semaňáková
Foto: o.z. ŠtArt

PRIDAJ KOMENTÁR