Domáca škola hudby. Doprajte vašim deťom kvalitné hudobné vzdelanie aj počas karantény

Bratislavský chlapčenský zbor pripravil pre deti a mladých ľudí online hudobnú školu. Vďaka nej sa môžu učiť o hudbe aj doma.

Bratislavský chlapčenský zbor pozná väčšina z nás ako vynikajúce zborové teleso. No okrem spievania je zbor zároveň spoločensky zodpovedná organizácia, ktorá chce deti a mladých ľudí na Slovensku priviesť k hudbe a umeniu. Slovensko aktuálne ovplyvňujú opatrenia v súvislosti s koronavírusom, vďaka čomu sú zatvorené nielen klasické školy, ale aj základné umelecké školy. Preto sa vedenie Bratislavského chlapčenského zboru (BChZ) rozhodlo pomôcť vo vyučovaní hudobnej výchovy prostredníctvom online hudobnej školy.

Vzdelávanie pomocou úspešného projektu

Základom online hudobnej školy je projekt z produkcie BChZ s názvom Príbeh hudby. Tento vydarený projekt tvoria vzdelávacie koncerty, ktoré sledovalo desaťtisíce detí v škole a na živých koncertoch.

Povedali sme si, že teraz je ten správny čas, aby sme s našou značkou vstúpili ku deťom domov a rozprávali sa priamo o hudbe. Našim cieľom nie je plnohodnotne nahradiť vyučovanie. Chceme ale pokračovať v našej misii sprístupňovania hudobného umenia mladým ľuďom na celom Slovensku.” povedal dirigent BChZ Gabriel Rovňák.

Zapojiť sa môže každý

Ako bude teda online hudobná škola fungovať?
Každý pondelok, stredu a piatok pribudne na Facebookovej stránke BChZ nové video s hudobnou tématikou. Prvá séria videí bude zameraná na dejiny hudby. Počas dvanástich častí prevedie Gabriel Rovňák deti zábavnou formou cez dejiny hudby od praveku až po súčasnosť. Videá budú vychádzať z materiálu, ktorý vznikol práve na koncertoch projektu Príbeh hudby a doplnia ho originálne moderované vstupy. Ďalšia séria videí sa neskôr bude venovať hudobnej teórii.

Malí diváci sa do projektu môžu zapojiť aj aktívne. “Deti môžu každý týždeň vyhrať DVD so záznamom koncertu Príbeh hudby 2. Stačí, ak počas týždňa splnia úlohu, ktorú im dáme na záver každého videa a v sobotu odpovedia na otázku, ktorá sa bude týkať týždňového “učiva.” hovorí Rovňák.

Svoje odpovede môžu deti posielať textovou alebo obrázkovou formou prostredníctvom komentárov k videu na Facebooku.
V prípade, že ide o mladšie deti, ktoré na sociálnej sieti Facebook nie sú, môžu sa v ich mene zapojiť rodičia. Výsledky žrebovania budú zverejnené vždy v nedeľu o 18.00 hod. Napriek tomu, že online hudobná škola je pôvodne určená pre deti, je vhodná aj pre všetkých dospelých, ktorí majú radi hudbu a radi by sa o nej dozvedeli viac. Škola bude fungovať až kým nezačne riadna výuka vo všetkých školských inštitúciách.

Pripravila: Dominika Semaňáková
Foto: archív BChZ

PRIDAJ KOMENTÁR