1. deň: Veni, Veni Emmanuel

Prvý deň Adventného kalendára pre spevácke zbory začneme skladbou, ktorá sa s adventom spája už niekoľko storočí.

Veni, Veni Emmanuel (Príď, Príď Emmanuel).

Text tohto hymnusu bol prvýkrát vydaný v rámci zbierky Psalteriolum Cantionum Catholicarum v Kolíne v roku 1710. Pôvodný text však môžeme nájsť už približne v 9. storočí v takzvaných “Ó antifónach”, ktoré zaznievali osem dní pred Vianocami v rámci večerných chvál v kostoloch a kláštoroch.

Skladba Veni, Veni Emmanuel sa v súčasnosti teší v zborovom svete pomerne veľkej obľube. Svedčí o tom aj viacero úprav od rôznych skladateľov ako napr. Zoltán Kodály, Michael John Trotta, John F. Englert, Philip Lawson a iní. Okrem týcho úprav je stále populárna aj jednohlasná verzia tejto skladby a jednoduchá úprava pre miešaný zbor od Christopha Dalitza.
Notový materiál v úprave Christopha Dalitza nájdete TU. Jednohlasnú verziu skladby nájdete TU.

Medzi obľúbené verzie tohto diela patrí aj o čosi náročnejšia úprava Zoltána Kodályho pre miešaný zbor. Kodályho notový materiál si môžete zakúpiť za symbolickú cenu na stránkach Editio Musica Budapest alebo je možné stiahnuť si ho zadarmo na tejto stránke. Na portáli www.choralia.net sú k dispozícií aj nahrávky jednotlivých partov tejto verzie.

Záujímavý aranžmán tohto hymnusu ponúka aj skladateľ Michael John Trotta. Táto úprava je vhodná predovšetkým pre mládežnícke (zmiešané) zbory, ale skladateľ túto verziu upravil aj pre ženské a mužské zbory. Notový materiál si môžete zakúpiť na tejto webovej stránke.

Prvá ochutnávka z Adventného kalendára pre spevácke zbory je už za nami.
Ktorá verzia skladby Veni, Veni Emmanuel sa najviac páči vám? Napíšte nám to dole do komentára.

PRIDAJ KOMENTÁR