Voce Eufonico: Naším cieľom je ľubozvučný hlas

Pochádzajú z malebného mestečka v údolí Hrona a Novobanského potoka. Ich vynikajúci kolektív tvorí 38 dievčat, ktoré spája spoločný cieľ – ľúbozvučný hlas, v preklade Voce Eufonico.


Čaro zborového spevu si nás podmanilo
Naši členovia sú jedinečné osobnosti s rôznymi záľubami, ale spev nás všetkých spája. Milujeme zborový spev, pretože je to čas strávený v príjemnej spoločnosti, navyše venovaný aktivite, ktorej radi obetujeme každú voľnú chvíľu. Fascinujú nás súzvuky, ktoré vznikajú spojením viacerých hlasov. To je čaro zborového spevu.

Spievame na každom kroku
Najradšej spievame v autobuse – teda v situáciách, v ktorých je uvoľnená atmosféra a môžeme spievať to, čo nám napadne. Naša dirigentka nám však pravidelne pripravuje prekvapenia v podobe skladieb, pred ktorými máme neraz rešpekt. Motivuje nás dokonca aj k fyzickým výkonom. Pri nácvikoch dochádza k nekonečnému počtu komických situácií, ale výsledok je vždy zážitkom aj pre nás samých. Koncerty a súťaže považujeme za výzvu, kde môžeme ukázať naše maximum. Občas ideme na ne poriadne vystrašení a plní očakávania. No vďaka tomu všetkému sme už zažili nejeden pódiový úspech.

Bez práce nie sú koláče
Takmer nikto o nás nevie, že za našimi úspechmi je poriadny kus driny. Občas sme vyčerpaní, no Margarétka nás ťahá ďalej. Raz za týždeň má skúšku každý hlas samostatne a koncom týždňa je spoločná skúška všetkých hlasov. Na tú sa vždy tešíme, pretože je to vskutku silná spŕška pozitívnej energie.

 

Voce Eufonico počas nahrávania piesne.

 

Tá, ktorá nesmie nikdy chýbať
Naša dirigentka, Margaréta Žňavová, je vynikajúca odborníčka, ale najmä najoptimistickejšia osoba akú poznáme. Zo skúšok odchádzame nabití energiou a láskou, ktorú do nás pravidelne vkladá. Venuje zboru celý život a snaží sa o to, aby sme boli najlepší. Veľmi si ju ceníme a sme radi, že nás diriguje práve ona. Síce to s nami nemá vždy jednoduché, no má silu pokračovať ďalej.

Kopec srandy
Občas je na nácvikoch toľko zábavy, že donútime dirigentku prerušiť skúšku pre nezadržateľný smiech. Zážitky si nosíme aj z každého koncertného výjazdu. Napríklad: prežili sme dve noci v nevykurovaných chatkách pri teplote 4°C. Vďaka zboru sa niektorí z nás prvýkrát kúpali v mori. Milujeme sústredenia, ktoré sú bezodnou čašou nezabudnuteľných zážitkov. Hlavným cieľom je využiť čo najviac času na prácu, a preto niekedy vstávame aj skôr ako do školy, no vôbec nám to neprekáža.

Poďte medzi nás!
Za najväčší úspech považujeme to, že nás ľudia radi počúvajú. A preto sa k nám môže pridať každý, kto chce spievať, stretnúť veľa nových úžasných ľudí, zažiť super atmosféru a spoznať výbornú dirigentku.


_ _ _

Detský spevácky zbor VOCE EUFONICO pôsobí na pôde Základnej umeleckej školy v Novej Bani od roku 2012, kde vznikol na popud riaditeľky Marty Urdovej. Počas svojej existencie sa mu podarilo získať niekoľko ocenení, ako napríklad Zlaté pásmo v súťaži „Mládež spieva“ v rokoch 2015 a 2017, či strieborné pásmo na medzinárodnej súťaži „Bratislavský zborový festival“ v roku 2016. Nemalú radosť robia členom aj koncertné príležitosti na výnimočných podujatiach, akými sú napríklad „Medzinárodný festival adventnej a vianočnej hudby“ alebo „TvorBA“. Doteraz najväčším zážitkom je cesta do Chorvátskeho mesta Nin, ktoré zbor navštívil za účelom reprezentovať svoje mesto i krajinu. Dirigentkou a vedúcou zboru je Margaréta Žňavová.

Pripravila: Lenka Deáková
Foto: archív Voce Eufonico

PRIDAJ KOMENTÁR