Spevácky zbor Lúčnica zažiaril na festivale v Bulharsku

Zboroví speváci z Lúčnice sa koncom júla zúčastnili festivalu “Together in the XXI Century” v bulharskej Kamchii. Zo súťaže doniesli na Slovensko niekoľko ocenení.

Podujatie “Toghether in the XXI Century” je medzinárodný festival, ktorý už niekoľko rokov poskytuje kreatívny priestor pre umelcov a umelecké kolektívy rôzneho veku a rôznych národností, aby mohli prezentovať a zdieľať svoje tradície a národnú kultúru. Hlavným organizátorom podujatia bola Nadácia pre trvalo udržateľný rozvoj Bulharska. Na festivale, okrem speváckeho zboru Lúčnica, vystúpili zbory z Bulharska, Ruska, Moldavska, Poľska, Gruzínska, Ukrajiny, Izraela a Rumunska.

Súčasťou festivalu bola aj súťaž “Hviezdy Kamchie”, v rámci ktorej mali umelci možnosť vzájomne porovnať svoje schopnosti. Spevácky zbor Lúčnica na súťaži ukázal svoje umelecké kvality, vďaka čomu získal prvé miesto a zlatú medailu v kategórii miešané spevácke zbory a dirigentka Lúčnice, Elena Matušová, získala špeciálnu cenu za najlepšieho dirigenta festivalu. Na súťaži obstáli veľmi dobre aj sóloví speváci Lúčnice. V sólo kategórii klasickej hudby získala Zuzana Weiserová tretie miesto a v sólo kategórii populárnej hudby získal prvé miesto Patrik Koska a tretie miesto Ondrej Slovák.

Sólisti Lúčnice po udeľovaní cien. Zľava: Ondrej Slovák, Zuzana Weiserová a Patrik Koska.

Okrem samotnej súťaže mali účastníci festivalu možnosť zúčastniť sa aj sprievodného programu, ktorý tvorili koncerty v Kamchii a vo Varne, workshopy zborovej hudby pod vedením gruzínskeho zbormajstra Kakhabera Onashviliho a prezentačné dní jednotlivých krajín. Počas “Slovenského dňa” ukázala Lúčnica cez piesne, kroje a ľudové tradície ako napríklad čepčenie, krásu slovenskej hudby a kultúry, čo zožalo u zahraničného publika veľký úspech.

Vďaka početným oceneniam a úspešnej prezentácii slovenskej kultúry tak spevácky zbor Lúčnica patril k najlepším zborom festivalu. Svedčí o tom aj článok na portáli Chórtownia, kde opísali Lúčnicu nasledovne: “Najlepším zborom festivalu bol rozhodne spevácky zbor Lúčnica, pod vedením Eleny Matušovej – ich vystúpenie všetkým ukradlo srdce.”

Workshop na festivale “Toghether in the XXI Century” pod vedením Kakhabera Onashviliho.

_ _ _

Spevácky zbor Lúčnica je súčasťou Umeleckého súboru Lúčnica už od jeho vzniku v roku 1948. Prezentuje sa vyspelou speváckou technikou, hlasovou kultúrou a charakteristickým zvukovým prejavom. Jeho výkony sú vysoko hodnotené odbornou kritikou a stretávajú sa s veľkým úspechom aj u širokého publika. Zbor Lúčnice získal najvyššie ocenenia na medzinárodných speváckych súťažiach v mestách Llangollen, Arezzo, Middlesbrough, Montreux, Gorica, La Valletta, Maribor, Tours, Oskarshamn, Bergen, Petrohrad či Assisi. Zbor interpretuje skladby rôznych žánrov – sakrálne diela, svetskú tvorbu, zborové úpravy populárnych skladieb a gospelov, ale hlavný dôraz kladie na interpretáciu starších i nových skladieb inšpirovaných slovenskou ľudovou piesňou. Okrem toho neustále rozširuje svoj repertoár o vokálno-inštrumentálne diela komornejšieho charakteru, pričom spolupracuje s významnými slovenskými a zahraničnými hudobnými telesami, dirigentmi a sólistami. Popri koncertnej činnosti pravidelne realizuje zvukové nahrávky pre viaceré hudobné vydavateľstvá a nahrávky filmovej hudby pre významné domáce i medzinárodné kinematografické produkcie. Od sezóny 2003/2004 je umeleckou vedúcou a dirigentkou speváckeho zboru Elena Matušová.

Pripravil: satb.sk
Foto: archív speváckeho zboru Lúčnica

 

PRIDAJ KOMENTÁR