Eurovision Choir 2019 pozná svojho víťaza

Dánsky zbor Vocal Line sa stal víťazom druhého ročníka Eurovision Choir.

Uplynulý víkend sa vo Švédsku konal druhý ročník medzinárodného projektu a súťaže pre spevácke zbory Eurovision Choir 2019. Slávnostný večer sa uskutočnil 3. augusta v Partille Arena v Göteborgu pred takmer 3 500 ľuďmi a počas večera sa predstavilo desať speváckych zborov z Belgicka, Dánska, Lotyšska, Nemecka, Nórska, Slovinska, Škótska, Švajčiarska, Švédska a Walesu.

Narozdiel od klasickej Eurovízie, kde víťaza vyberajú diváci na základe hlasovania, v zborovej verzii posudzovali výkony speváckych zborov profesionáli v oblasti zborového spevu. Zbory hodnotili traja porotcovia. Švédska vokalistka Katarina Henryson, americký skladateľ a aranžér Deke Sharon a anglický skladateľ John Rutter, ktorý bol zároveň predsedom poroty. Porotcovia udeľovali speváckym zborom body, v ktorých zohľadňovali technickú spôsobilosť a precíznosť spevákov počas vystúpenia, zvukovú kvalitu zboru, vzájomnú komunikáciu a muzikalitu spevákov a interpretáciu diela. Súťaž prebiehala v dvoch kolách. V rámci prvého kola si všetky zbory museli pripraviť štvorminútové vystúpenie, v ktorom mali ukázať svoje kvality. Následne porota na základe ich výkonu vybrala do druhého kola tri spevácke zbory, ktoré vystúpili s ďalším trojminútovým programom.

Do druhého kola postúpili spevácky zbor Vocal Line z Dánska, miešaný spevácky zbor MASKA z Lotyšska a slovinský a cappella súbor Jazzva. Pre Slovincov bolo umiestnenie v Eurovision Choir obzvlášť dôležité, pretože chceli obhájiť titul z prvého ročníka Eurovision Choir v roku 2017, ktorý získal slovinský zbor Carmen Manet pod vedením dirigenta Primoža Kerštanja. Jazzve sa však napokon nepodarilo titul obhájiť a Slovinsko skončilo na treťom mieste, nasledované zborom MASKA z Lotyška, ktorý skončil na druhom mieste.

Víťazom Eurovision Choir 2019 sa tak stal dánsky spevácky zbor Vocal Line pod vedením Jensa Johansena. Porotu si získal interpretáciou a cappella skladieb True North a Viola, cez ktoré ukázal zvukovú a dynamickú rozmanitosť, spontánnosť a originálny nordický zvuk. Vocal Line vznikol v roku 1991 v dánskom meste Aarhus a v súčasnosti ho tvorí 30 spevákov. Zbor vystupoval v roku 2010 so spevákom Bobbym McFerrinom v New Yorku a v roku 2014 účinkoval na Forskilde Festivale spoločne
s legendárnou kapelou Rolling Stones. Vocal Line patrí  k zborom, ktoré sa sústredia predovšetkým na interpretáciu a rozvoj súčasnej rytmickej a cappella hudby v Dánsku i zahraničí. 

Vyhodnotenie Eurovision Choir a vystúpenie dánskeho zboru Vocal Line so skladbou True North.

Keďže Eurovision je skvelou príležitosťou pre účinkujúcich reprezentovať svoju krajinu, dominovali tak v repertoári zborov predovšetkým a cappella úpravy ľudových piesní, aranžmány domácich populárnych piesní a súčasná zborová tvorba od domácich skladateľov. Keďže sa súťaž konala vo Švédsku, patril úvod i záver večera piesňam švédskej kapely ABBA (Mammia Mia; Thank you for the music), ktoré v sprievode big bandovej kapely Bohuslän zaspievali spoločne zúčastnené súťažné zbory a spevácke zbory z oblasti Göteborgu. Výber Švédska ako hosťovskej krajiny nebol náhodný. Švédsko patrí ku krajinám, kde sú spevácke zbory a zborový spev veľmi populárne. Podľa aktuálnych štatistík sa takmer 600 000 Švédov pravidelne zapája do aktivít spojených so zborovým spevom.

Súťaž Eurovision Choir 2019 usporiadala Európska únia pre vysielanie v spolupráci s organizáciou Interkultur, ktorá už dlhé roky organizuje festivaly zborového spevu po celom svete. Cieľom Eurovision Choir bolo prostredníctvom zborového spevu ukázať bohatosť a rôznorodosť kultúry naprieč celou Európou. Eurovision Choir 2019 bol zároveň súčasťou Európskych zborových hier, ktoré sa uskutočnili minulý týždeň.

Záznam z večera Eurovision Choir si môžete pozrieť TU.

Zoznam zúčastnených speváckych zborov
Belgicko – Almakalia, dirigent Nicolas Dorian
Dánsko – Vocal Line, dirigent Jens Johansen
Nemecko – BonnVoice, dirigent Tono Wissing
Lotyšsko – Babite Municipality Mixed Choir MASKA,dirigent Jānis Ozols
Nórsko – Volve Vokal, dirigent Gro Espedal
Škótsko – Alba, dirigentka Joy Dunlop
Slovinsko – Jazzva,dirigent Jasna Žitnik
Švédsko – Zero8, dirigent Rasmus Krigström
Švajčiarsko – Cake O’Phonie, dirigent by Antoine Krattinger
Wales – Ysgol Gerdd Ceredigion,dirigent Islwyn Evans

Zoznam predvedených diel
1. kolo
Belgicko – Almakalia

  • Made in Belgium (arr. Florence Huby)

Dánsko – Vocal Line

  • True North (Tine Dickov; arr. Tine Fris-Ronsfeld)

Nemecko – BonnVoice

  • O Valleys Wide (Traditional; arr. Oliver Gies)
  • Thoughts are Free ((Traditional; arr. Oliver Gies)

Lotyšsko – Babite Municipality Mixed Choir MASKA

  • Father Thunder (Laura Jēkabsone)

Nórsko – Volve Vokal

  • Poetry Please! (Gro Espedal)

Škótsko – Alba,

  • Alba Medley (arr. Sileas Sinclair)

Slovinsko – Jazzva

  • Forget Me Not (Lajos Serly, Rudi Ringbauer; arr. Veronica Emer)

Švédsko – Zero8

  • Khoorumi (Mamia Khatelishvili)
  • Carousing! (Traditonal; arr. Vilhelm Svedbom)

Švajčiarsko – Cake O’Phonie

  • Swiss Hearts (arr. Antoine Krattinger)

Wales – Ysgol Gerdd Ceredigion

  • Cúnla (Traditional; arr. Thomas Quigley)
  • On the Seashore (Traditional; arr. Islwyn Evans)

2. kolo
Dánsko – Vocal Line

  • Viola (Lisa Nilsson, Henrik Jansson; arr. Jens Johansen)

Lotyšsko – Babite Municipality Mixed Choir MASKA

  • Come, God! (Laura Jēkabsone)

Slovinsko – Jazzva

  • Fly Little Bird (arr. Jasna Žitnik)

 

Pripravil: satb.sk
Foto: Ilustračné

PRIDAJ KOMENTÁR