Slovenské zbory získali ďalšie cenné kovy

Jedna strieborná a štyri zlaté medaily. To sú ocenenia, ktoré z Európskych zborových hier priniesli spevácke zbory zo Slovenska.

Európske zborové hry patria k najväčším a najprestížnejším zborovým podujatiam v Európe. Štvrtý ročník hier sa tento rok uskutočnil od 3. – 10. augusta v švédskom meste Göteborg a zúčastnilo sa ho 171 speváckych zborov zo 47 krajín, čo spolu tvorilo takmer 6 300 spevákov. Európske zborové hry sú v podstate akýmsi “predskokanom” Zborovej olympiády (World Choir Games), ktorá sa uskutoční budúci rok v Belgicku, a preto sa tohto podujatia pravidelne zúčastňujú najlepšie neprofesionálne zbory z celého sveta. Slovensko na súťaži tento rok úspešne reprezentovali dva spevácke zbory – spevácky zbor Technik STU a Cantica Collegium musicum.

Spevácky zbor Technik STU, pod vedením Ivety Weis Viskupovej, súťažil v dvoch kategóriách. V kategórii C4: Dospelé spevácke zbory získal striebornú medailu a v kategórií C9: Folklórna hudba a cappella získal zlatú medailu a zároveň postúpil do zúženého súťažného výberu o cenu Šampióna Európskych zborových hier, odkiaľ si odniesol ďalšiu zlatú medailu.

Súťažný repertoár
C4: Dospelé spevácke zbory
Ivan Hrušovský: Rytmus (Ave Eva)
Ola Gjeilo: Northern Lights
Georgi Dimitrov: Sejala e malka moma
Josep Vila: Sanctus Benedictus

C9: Folklórna hudba a cappella
Ivan Hrušovský: Nevandruj milý moj
Peter Cón: Išol milý orac
Peter Breiner: Svadobná odobierka
Miroslav Šmíd: Pálenočka dobe moci, Najedla še stará baba

Speváci zboru Technik STU po vyhlásení výsledkov.

Druhým speváckym zborom, ktorý reprezentoval Slovensko, bol spevácky zbor Cantica Collegium musicum. Pod taktovkou dirigenta Štefana Sedlického zbor súťažil v kategórií C5: Musica sacra a capella. Za svoje vystúpenie získal zlatú medailu a tiež postup do výberu Grand Prix zborov, kde získal v silnej konkurencii druhú zlatú medailu.

Súťažný repertoár:
Pyotr Ilyich Čajkovskij: Milost Mira
Peter Špilák: Alleluia (150 Psalm) – premiéra skladby, napísanej pre Cantica Collegium Musicum
Mikuáš Schneider-Trnavský: Otčenáš náš
Vytautas Barkauskas: Stabat Mater
William Byrd: Ave verum corpus (Grand Prix kolo)

Európske zborové hry je medzinárodná súťaž pre spevácke zbory, ktorú od roku 2013 usporadúva organizácia Interkultur. Súťaž má dvojročnú periodicitu a najbližšie sa Európske zborové hry uskutočnia v roku 2021.
Kompletný zoznam výsledkov z tohtoročnej súťaže si môžete pozrieť TU.
Záznamy zo súťaží a z vyhlasovania výsledkov nájdete TU.

Cantica Collegiium musicum pred súťažným vystúpením.

 

Vystúpenie speváckeho zboru Technik STU v kategórií C4: Dospelé spevácke zbory.

Pripravil: satb.sk
Foto: Facebook Technik STU; Zuzana Dirbáková

 

PRIDAJ KOMENTÁR