1. deň: Bogoroditse devo

Prvý deň adventného kalendára bude patriť piesni, ktorá sa zrejme najviac spája s adventným obdobím.

Bogoroditsje djevo, v preklade aj Zdravas Mária alebo Raduj sa Bohorodička, je tradičnou modlitbou k Márii, matke Ježia Krista, ktorú používajú viaceré kresťanské cirkvi (predovšetkým katolícka, greckokatolícka a pravoslávna). Text modlitby je založený zo Svätého písma z Evanjelia sv. Lukáša a rôznych formách ho zhudobnili viacerí hudobní skladatelia. Najčastejšie je zhudobňovaná latinská verzia tejto skladby (Ave Maria), no v greckokatolíckom i pravoslávnom prostredí si svoje miesto našla i verzia Bogoroditse djevo.

Azda najznámešiou úpravau Bogoroditse djevo je úrava z pera ruského skladateľa Sergeja Vasilieviča Rachmaninova (1873 – 1943). Rachmaninov zaradil túto skladbu do svojej Večernej omše, op. 37. Omša sa skladá z pätnástich časti a všetky sú založené alebo ovplyvnené chorálom. Rachmaninov skomponoval omšu za dva týždne pre miešaný spevácky zbor a jej premiéra bola
10. marca 1915 v Moskve. Dielo malo veľký ohlas u publika i kritikov a pre veľký záujem sa koncert zopakoval ešte päťkrát počas nasledujúceho mesiaca. Po revolúcii v Rusku v roku 1919 bola však väčšina liturgických diel zakázaná, a preto sa v Rusku už tak často nehrala. Večerná omša patrila spolu s dielom Zvony medzi dve najobľúbenejšie Rachmaninové diela. 


Rachmaninovu Bogoroditse djevo nájdete na tejto stránke.
Kompletný notový materiál ku Večernej omši nájdete TU.

Rachmaninov však nebol jediný skladateľ, ktorý zhudobnil toto dielo. Medzi ďalšíe známe úpravy tejto modlitby patrí napríklad aj úprava Bogoróditse Djévo od estónskeho skladateľa Arva Pärta (*1935). Pokiaľ je však pre vás Rachmaninova i Pärtova verzia príliš náročná, odporúčame vám vyskúšať verziu z Taizé spevov, ktorá je vhodná aj pre menej skúsený spevácky zbor.

Notový materiál ku Bogoróditse Djévo od Arva Pärta si môžete zakúpiť TU,
alebo stiahnuť na tejto webovej stránke. 
Notový materiál ku Taizé verzii nájdete TU.

Pripravil: satb.sk

 

PRIDAJ KOMENTÁR