Zomrel poľský skladateľ a dirigent Krzysztof Penderecki

Vo veku 86 rokov zomrel v Krakowe jeden z najvýraznejších predstaviteľov hudobnej avantgardy 20. storočia.

Krzysztof Penderecki sa narodil v roku 1933 v poľskom meste Debnice. V roku 1946 začal študovať na gymnáziu a popri tom sa učil hrať na husle u tamojšieho dirigenta vojenského orchestra Stanisława Darłaka. Po maturite v roku 1951 nastúpil na Jagelovskú univerzitu a pokračoval v hre na husle u Stanisława Tawroszewiczu. O tri roky neskôr nastúpil na Krakovskú hudobnú akadémiu. Zanechal hru na husle a plne sa začal venovať kompozícii pod vedením skladateľa Artura Malawskieho a po jeho smrti pod vedením Stanisława Wiechowicza. Po absolvovaní Akadémie v roku 1958 ostal pôsobiť na škole ako pedagóg.

Jeho prvé diela boli ovplyvnené tvorbou Igora Stravinského, Antona Webera a Pierra Bouleza. Do popredia sa dostal v roku 1959, keď na festivale Varšavská jeseň uviedli jeho skladby Strofy, Dávidove žalmy (Psalmy Dawida) a Emanacje. Medzinárodný úspech mu však prinieslo predovšetkým dielo Žalospev za obete Hirošimy (Ofiarom Hiroszimy – tren na 52 instrumenty smyczkowe), ktoré venoval obetiam atómového útoku v Japonsku. Penderecki skomponoval štyri opery, osem symfónii a veľké množstvo orchestrálnych kompozícii. Je tiež autorom mnohých vokálnych, komorných aj inštrumentálnych skladieb. Medzi jeho ďalšie významné diela Pašie podľa sv. Lukáša (Pasja według św. Łukasza), Poľské Requiem (Polskie Requiem) či Symfónia č. 3.

Všetko čo ma zaujíma, je oslobodenie zvuku od všetkej tradície.
Krzysztof Penderecki (23. 8. 1933 – 29. 3. 2020)

Pendereckeho tvorba našla svoje uplatnenie aj na filmových plátnach. Jeho hudbu môžeme nájsť napríklad vo filme Exorcita (Exorcist) od Williama Friedkina, v kultovom filme Osvietenie (Shining) od Stanleyho Kubricka, vo filme Prekliaty ostrov (Shutter Island) od Martina Scorsesa alebo v poľskom filme Katyň. Penderecki získal za svoje dielo mnoho významných cien vrátane dvojnásobného ocenenia Prix Italia v roku 1967 a 1968. Je tiež štvornásobným držiteľom ocenenia Grammy – posledné získal v roku 2016 za najlepšie zborové prevedenie.

Krzysztof Penderecki zomrel 29. marca 2020 v skorých ranných hodinách. Informáciu o jeho smrti prinieslo Radio Krakóv odvolávajúc sa na rodinu skladateľa. Patril k najvýraznejším skladateľom na poľskej hudobnej scéne a pred ôsmimi rokmi ho britský časopis Guardian označil za najvýznamnejšieho súčasného skladateľa Poľska. Ľútosť nad jeho úmrtím zverejnilo na sociálnej sieti Twitter aj poľské ministerstvo kultúry, ktoré vedie Piotr Gliński: “Po dlhej a vážnej chorobe zomrel Krzystof Penderecki – jeden z najväčších poľských skladateľov a svetová autorita v oblasti klasickej hudby.”

Penderecki diriguje Pendereckeho vol 1. – nahrávka, vďaka ktorej získal Penderecki v roku 2016 cenu Grammy za najlepšie vokálne prevedenie. 

 

Pripravil: satb.sk
Foto: www.polskieradio24.pl

 

PRIDAJ KOMENTÁR