5 spôsobov ako pomôcť deťom s učením hudobnej náuky

Hudobná teória je pre mnohé deti strašiakom. Uľahčite im ju pomocou týchto tipov. 

Minulý týždeň sme pripravili článok, v ktorom sme predstavili mobilné aplikácie uľahčujúce deťom učenie hudobnej teórie. V tomto článku sa dozviete o ďalších spôsoboch ako si deti jednoduchým spôsobom môžu precvičiť noty, či dozvedieť sa niečo zaujímavé zo života hudobných skladateľov.

Program Klasika na dosah
Foto: www.d-dur.rozhlas.cz

Vedia vaše deti ako znie basso continuto? Alebo poznajú akú farbu má hudba či aký je rozdiel medzi monofóniou a polyfóniou? Odpovede na tieto otázky môžu nájsť v programe Klasika, ktorý vysiela Český rozhlas na hudobnej stanici D-dur. Pomocou atraktívnych skladieb a zaujímavých komentárov sa Klasika snaží priblížiť aj menej skúsenému publiku klasickú hudbu. Najnovšie si na ich novej webovej stránke, pod názvom Klasika na dosah, môžete prehrávať rôzne hudobné javy a zistiť ako v skutočnosti znejú alebo v ktorých skladbách sa objavujú. Stačí si vybrať hudobný prvok a pustiť si k tomu krátke audio s jeho vysvetlením. Popritom si môžete vypočuť aj diela, v ktorých sa daný prvok vyskytuje a zároveň sa môžete dozvedieť aj pár informácii o samotných skladateľoch. Audio nahrávky o hudobných pojmoch sú veľmi kratučké – trvajú len jednu minútu, a preto sú vhodné aj pre menej znalých poslucháčov.

Online testy

Určite viete, že tradičné testy môžu byť pre niektoré deti stresujúce. Skúšali ste však už online testy? Ak chcete, aby si deti precvičili rýchlym a efektívnym spôsobom svoje vedomosti z hudobnej náuky, skúste im poslať len odkaz na online kvíz. Deti si môžu vyberať z viacerých možností a na konci sa dozvedia správnu odpoveď. A to všetko bez zaťažovania rodičov či učiteľov. Online testy nájdete na rôznych stránkach. Na niektorých stránkach sú už vypracované otázky, ale napríklad na stránke Quiz-maker si môžete vytvoriť aj vlastný kvíz. Hotové testy nájdete tu:

Kvízy.eu                                        Musictheory.net
Hudebni náka.cz                         Quiz-maker.com
YouTube videá

YouTube platformu zrejme nemusíme nikomu predstavovať. Pre deti a mladých ľudí sa stala novodobou televíziou. Táto scéna je plná zábavných videí a zaujímavých reportáži, no okrem nich obsahuje aj edukačný materiál týkajúci sa hudobnej náuky. Príkladom toho je spolupráca Súkromnej ZUŠ Medvedzie Tvrdošín a ZUŠ Chrudim v Českej republike. Spoločnými silami vytvorili videá, v ktorých  jednoduchým spôsobom ozrejmujú základy hudobnej teórie. Veľmi prehľadne vysvetľuje hudobnú náuku i Ondřej Smolík vo videách, ktoré vznikli pod záštitou platformy Hledámvarhaníka.cz.

Hudobnej teórii sa na YouTube venuje aj učiteľka klavíra Eva Lorenc. Tá vo svojich videách zasväcuje (nielen) klaviristov do tajov krížikov, béčok či intervalov. Pokiaľ klavír nie je váš primárny nástroj, možno vám budú nápomocné videá portálu Lekcie gitary s názvom Hudobná teória pre gitaristov.

Online predstavenia a streamovanie hudby

Kvôli koranavírusu sa zrušili takmer všetky kultúrne predstavenia vrátane muzikálov, opier, či inštrumentálnych koncertov. Z toho dôvodu sa viaceré hudobné inštitúcie rozhodli sprístupniť svoje online archívy. Poslucháči tak majú možnosť pozrieť a vypočuť si predstavenia slávnych hudobných umelcov priamo u seba doma. Pozvite teda svoje deti, aby si pozreli balet, operu či Broadwayský muzikál alebo, aby si len jednoducho vypočuli koncert známeho dirigenta so svojimi rodičmi.

Slovenská filharmónia                      Divadlo La Scala                      Metropolitná opera New York
 Berlínska filharmónia                    Broadway muzikály                Londýnsky symfonický orchester 
Viedenská štátna opera                      Parížska opera                         Operný dom v Sydney

Pracovné listy a cvičenia

Pokiaľ máte dieťa, ktoré nemá prístup k internetu, tak osvedčeným spôsobom na precvičenie hudobnej teórie sú aj obyčajné pracovné listy či cvičenia. Testy môžete vytlačiť a odovzdať deťom na vypracovanie. V prípade, že dieťa internet k dispozícii má, tak si test môže vytlačiť doma aj samé. Pracovné listy sa dajú zakúpiť na stránke hudobnavychova.sk alebo sa môžete inšpirovať pracovnými listami, ktoré už vytvorili iné základné umelecké školy, napríklad ZUŠ Istrijská v Bratislave.

Internet okrem iného ponúka aj mnoho materiálu, kde je hudobná teória veľmi dobre vysvetlená, napríklad tejto webovej stránke alebo na stránkach ZUŠ Ladislava Stančeka v Prievidzi. Pre spevákov sú vhodné napríklad dychové a technické cvičenia, ktoré pripravila ZUŠ Zdeňka Buriana – Kopřivnice. A aké materiály pri učení hudobnej náuky používate vy? Napíšte nám nižšie do komentára.

Pripravila: Dominika Semaňáková
Foto: ilustračné

PRIDAJ KOMENTÁR