Womanvocal: Spev prežívame celou dušou a srdcom

Ženské vokálne zoskupenie Womanvocal je komorný ženský zbor, ktorý vznikol v roku 2013 z podnetu pedagogičiek umeleckých škôl v Humennom. V meste funguje viacero miešaných zborov, a preto chceli priniesť niečo nové, obohatiť miestny hudobný život a pripraviť pre domáce publikum hudobné lahôdky v inom – výlučne ženskom speváckom šate.

Spievanie v zbore je naša vášeň
Spev je pre nás relax. Je to niečo, čo nás spája ľudsky aj umelecky a veľmi nás to baví. Mnohé z nás spája táto vášeň k zborovému spevu už od detstva, takže sa niektoré poznáme a stretávame aj viac ako 20 rokov v rôznych speváckych zoskupeniach. Všetky máme dlhoročné skúsenosti so zborovým spevom, najmä v miešaných zboroch.

Prečo komorné zoskupenie?
Pretože vieme, ako veľmi časovo náročné sú skúšky s veľkým amatérskym telesom. Keď teda spievame v menšom ženskom obsadení, kde drvivá väčšina  z nás má hudobné vzdelanie, sme schopné naučiť sa nové skladby rýchlejšie a preto nás to baví viac. Samozrejme, naše skúšky nie sú len o hľadaní (ktoré niekedy prebieha dosť búrlivo) správneho výrazu skladby, ale aj o ženskom klebetení – o deťoch, manželoch, receptoch, vzájomných radách a pomoci.

Disonancie si vychutnávame
Náš repertoár je rozmanitý, nemáme vyslovene obľúbený žáner. Spievame starú hudbu, madrigaly, klasiku, hudbu 20. storočia, úpravy ľudových piesní, trávnice, spirituály i súčasnú hudbu. Ako sprievod sa snažíme využívať rôzne nástroje a zvuky, perkusie, hru na telo či beatbox. Všetky sa však zhodneme na tom, že ideálne piesne pre nás sú a capella. V skladbách máme rady nielen čisté harmónie, ale aj disonancie, na ktoré si pri nácvikoch zo začiatku musíme síce zvykať, no v konečnej podobe skladby sú to naše najobľúbenejšie miesta.

U nás vládne rodinná atmosféra
Ak nás nečaká súťaž alebo vystúpenie, tak sa stretávame jedenkrát do týždňa. Inak mávame minimálne dve skúšky v týždni, zväčša v piatky a nedele vo večerných (niekedy takmer nočných) hodinách – keď si každá z nás splní svoje pracovné povinnosti. Na skúšky častokrát chodíme aj s deťmi, ktoré majú v skúšobni svoje hračky. Tak ako si chlapi chodia zašportovať na futbal, tak si my chodíme zaspievať na nácvik. Vždy sa tešíme na to, keď výsledok prezentujeme pred publikom.

Umelecká vedúca je tak trochu každá z nás.
Našou dirigentkou je Zuzana Dirbáková. I keď by sme skôr mohli povedať, že spievajúcou umeleckou vedúcou, pretože počas spievania nestojí pred zborom, ale spieva spolu s nami. Takýchto „vedúcich“ je v našom zbore viac. Pri nácvikoch sa do komentárov zapájajú viaceré – ako má ktoré miesto v skladbe znieť, ako sa má zaspievať. Takže konečný výsledok je spoločným dielom nás všetkých, nielen predstavou jedného človeka.

Dôležité je byť pripravený
Keď sa chystáme na zájazd alebo koncert, tak sa snažíme naň čo najlepšie pripraviť. Je potrebné doladiť detaily na skúškach, aby nás nič neprekvapilo. Vďaka tomu môžeme byť správne naladené. Jednou z nevyhnutných vecí je, samozrejme, vyskúšať si nový priestor zvukovo – ako sa počujeme, ako spev znie v priestore, v hľadisku, také bežné predkoncertné veci. Nijaký zvláštny rituál nemáme, len sa vzájomne podporiť a byť v pohode.

Čoskoro budeme hľadať novú speváčku
V zbore je nás desať. Naše členky sú učiteľky materských, základných a umeleckých škôl, študentky, ale máme medzi sebou napríklad aj inštruktorku jogy. Takmer nikto o nás nevie, že spolu máme sedemnásť detí a onedlho dve vnúčatá. Nové speváčky vyslovene nevyhľadávame. Dôležitý je pre nás celkový zvuk telesa, farba a momentálne sme s ňou spokojné. S príchodom nových speváčok sa mení taktiež celková farba zboru. Kým sa spolu „zospievame“, tak to chvíľku trvá. Onedlho sa však budeme musieť poobzerať po novej členke, pretože jedna z nás pravdepodobne odíde na vysokoškolské štúdium. 

“Keď sa krása žien a ich hlasov spojila v jedno, vznikol WOMANVOCAL.”

Náš najväčší úspech je vyvolať emócie, aké samé cítime
Za päť rokov našej existencie sme súťažili zatiaľ na troch medzinárodných súťažiach, kde sme sa umiestnili v zlatom a striebornom pásme (Žilina Voce Magna 2017 a 2018, Festival zborového spevu Viliama Figuša Bystrého 2016). Máme za sebou množstvo koncertov po celom Slovensku. V tomto roku sa chystáme do Štetína a do Izraela. Myslíme si však, že najväčším úspechom pre nás je, keď za nami po koncerte príde divák a povie, že to bolo výborné, že mal pri našom speve zimomriavky alebo že sa rozplakal. Hudba by v nás mala vyvolať emócie. My spev prežívame celou dušou a srdcom. Ak je to obojstranné, teda na strane speváka i poslucháča, je to úžasné.

Spoločné zážitky plné smiechu
Zo zájazdov a koncertov si prinesieme vždy veľmi veľa nových zážitkov. Niekedy aj také, ktoré v tom momente, keď sa stanú, zdajú sa byť tými najhoršími na svete, no po určitom čase začnú byť najvtipnejšie. Napríklad, keď sa vám tesne pred koncertom podarí vyváľať koncertnú sukňu v blate alebo si ju omylom vylepšíte ostro červeným rúžom. Smejeme sa spolu veľa, aj počas skúšok. Niekedy sa stane, že ani skladbu nedospievame.

Pripravila: Lenka Deáková
Foto: archív Womanvocal

PRIDAJ KOMENTÁR