Nové úspechy slovenských zboristov na zahraničných pódiách

Po úspechu speváckeho zboru Pro Musica – Magnólia si ocenenia zo zahraničných festivalov priniesli aj ďalšie dva spevácke zbory zo Slovenska.

Prvým z nich bol Ženský spevácky zbor Vocals z Prešova, ktorý sa zúčastnil Medzinárodného festivalu Severnoje Belcanto
v Petrohrade. Zo súťaže si doniesol tretie miesto v kategórií ženské zbory, prvé miesto v kategórií národné piesne a dirigentka zboru Bronislava Fecková získala špeciálnu za najlepší dirigentský výkon.

Spevácky zbor Vocals sa na súťaž pripravoval takmer jeden rok, počas ktorého členovia zboru absolvovali niekoľko koncertov a prípravných sústredení. Súťažný repertoár zboru obsahoval predovšetkým skladby slovenských skladateľov, konkrétne Petra Špiláka (Ara, more), Kristíny Rusňákovej (Červene, žeľene), Ivana Hrušovského (Zahučali chladné vetry v doline), Štefana Klimu (Trávnice) a Zdenka Mikulu (Joj, mamo). “Ruská škola ja iný spev a iná hudba. My sme zabodovali našimi piesňami a som veľmi hrdá, že sme získali takéto ocenenia, ktoré posúvajú zbor o niečo vyššie.” prezradila dirigentka zboru Bronislava Fecková. Napriek získaným úspechom dirigentka a zboristky nezaháľajú, ale poctivo sa pripravujú na medzinárodný festival Voce Magna
v Žiline
a na spoločný koncert s Pražským miešaným zborom.

Ďalším úspechom slovenského zborového spevu bolo umiestnenie Univerzitného speváckeho zboru Mladosť na medzinárodnom festivale Musica Orbis v Prahe. Na festivale sa zúčastnili spevácke zbory z rôznych kútov sveta ako napríklad, Los Angeles Choir Singers: Young Men’s Ensemble (USA), Calgary Children’s Choir (Kanada), Strumočok Žitomyr (Ukrajina) a české zbory Pěvecké sdružení pražských učitelek, Musica e Danza z Prahy a zbor Mládí z Jabloneca nad Jizerou. Slovensko okrem Mladosti reprezentovala aj folklórna skupina Spjevule zo Skalice pod vedením Miroslava Buzrlu. Mladosti sa napriek silnej konkurencii podarilo získať v kategórií duchovná hudba a v kategórií folklór dva strieborné diplomy.

Členovia zboru mali okrem súťaže možnosť zúčastniť sa na festivalových mimo koncertných aktivitách. “Nedeľa bola pre spevákov mimoriadne zaujímavá a emotívna. Niektoré zbory sa zúčastnili na svätej omši v Pražskom hrade v Katedrále sv. Víta. Po omši zaspieval každý zbor jednu skladbu, čo zanechalo u mnohých spevákov emotívny zážitok a u poslucháčov umelecký dojem.” povedal Prof. Milan Pazúrik, dirigent speváckeho zboru Mladosť. Vyvrcholením festivalu bola plavba po Vltave pre všetkých účastníkov podujatia a spoločné spievanie národných piesní.

Pripravil: satb.sk
Foto: archív speváckych zborov

PRIDAJ KOMENTÁR