Výpadok elektriny v New Yorku vyhnal spevákov a spevácke zbory do ulíc

Mesto New York sa pred pár dňami muselo vysporiadať s neočakávaným výpadkom elektriny. Tmavé budovy prinútili umelcov vyjsť do ulíc.

Výpadok elektriny postihol predovšetkým rozsiahlu časť newyorského Manhattannu. Manhattan patrí k najľudnatejším častiam New Yorku a v tejto oblasti sa nachádza mnoho kultúrnych inštitúcií ako Metropolitná opera, Carniege Hall či Broadwayské divadlá. Výpadok prúdu zastihol ľudí práve v čase, keď sa mali začať viaceré hudobné a divadelné predstavenia. Kvôli bezpečnosti divákov bola preto väčšina predstavení zrušená a návštevníci boli z potemnených budov evakuovaní. Viacerí herci a speváci sa však následne rozhodli predviesť sklamaným divákom provizórne koncerty a predstavenia priamo v newyorských uliciach.

Najväčšie publikum sa zhromaždilo pred známou Carniege Hall. Spevácky zbor Millennial sa spolu s orchestrom chystal na koncert, ktorým mal slávnostne ukončiť svoju koncertnú sezónu. Ich plány však nečakane prekazil výpadok. Hudobníci si však nenechali pokaziť náladu a koncertnú sezónu ukončili v uliciach New Yorku. Ich improvizovaný koncert zaplavil média i sociálne siete. “Z tejto nešťastnej situácie sme vyťažili to najlepšie a predviedli sme niektoré naše skladby vonku pre okoloidúcich, aby sme ich potešili počas stresujúcich chvíľ.” uviedol zbor na svojom Instagrame. “Hoci nám je ľúto, že sa dnes večer naši členovia a publikum nemohli zúčastniť (koncertu) a vidieť nás v svetoznámej Carnegie Hall, sme radi, že sme sa neočakávaným spôsobom mohli dotknúť mnohých sŕdc z ulíc krásneho mesta New York.”

 

Podobne si počínali aj umelci z divadiel na Broadwayi. Herci z muzikálov Hamilton, Waitress a Hadestown vyšli takisto do ulíc, aby ľuďom predviedli kúsok zo svojich predstavení, ktoré boli v ten deň zrušené. Obsadenie muzikálu Hadestown si dokonca prispôsobilo slová piesne “Road to Hell” a doplnili do nej vlastné slová “It’s a blackout!” (Je výpadok!).

Výpadok prúdu, ktorý spôsobil požiar transformátora, trval asi pät hodín. V zasiahnutej oblasti nefungovali semafory, zasekli sa výťahy, takmer sa zastavilo metro a bez prúdu sa ocitlo približne 70 000 domácností a firiem na Manhatanne. Obyvatelia New Yorku výpadok elektriny zvládli relatívne v pokoji a bez väčších výtržností či zranení, k čomu určite prispeli aj spontánne vystúpenia hudobníkov.

Pripravil: satb.sk
Zdroj: www.bbc.com
Foto: ilustračné

PRIDAJ KOMENTÁR