Taliansky festival očami speváckeho zboru Apollo

Spevácky zbor Apollo sa nedávno zúčastnil zborového festivalu InCanto Mediteraneo 2019 v malebnom meste na Sicílií. Prečítajte si ako festival prebiehal a ako sa Apollu darilo na súťaži v medzinárodnej konkurencii.

Medzinárodné súťažné festivaly sú pre spevácke zbory vždy veľkou výzvou. Sú akýmsi kontaktom s realitou vokálnej vyspelosti zborov za hranicami našej malej krajiny. Pred súťažou je iste každý spevácky zbor v napätí. Jednak preto, že nevie kto bude jeho konkurent a tiež preto, že si uvedomuje, že každé vystúpenie musí vyjsť na prvý pokus. Dlhodobá príprava, sústredenia a vyššia frekvencia koncertov sú základné znaky toho, že zbor je v pohotovosti a myslí to so súťažou vážne. Rovnako to bolo i v prípade Speváckeho zboru Apollo, ktorý už viac ako dvadsať rokov vedie jeho zakladateľ Milan Kolena, ostrieľaný dirigent, ktorý sám usporadúva súťažné zborové festivaly na Slovensku.

Sicília – príťažlivá dovolenková destinácia hostila od 7. do 13. júla prevažne európske spevácke zbory. Organizátori z asociácie Cantica Nova už po šiestykrát usporiadali festival v prímorskom mestečku Milazzo. Uvedomujúc si, že zboroví speváci sa okrem koncertov a súťažných vystúpení radi pozrú i na okolie, ponúkli usporiadatelia pre spevákov i výlety. Vďaka sprievodcom sa účastníci dozvedeli viac o histórii, prírode, ale i bežnom živote Sicílčanov. Výlet na Capo di Milazzo nečakane poskytol účastníkom i príležitosť zaspievať si vo Venušinom jazierku. Ako hŕstka Apollákov spievala Tancuj, Tancuj, si môžete vypočuť v nasledovnom videu.

Jednou z kľúčových vecí na súťažných festivaloch je výber repertoáru, ktorý má v rámci kategórií rôzne pravidlá. Dirigenti sú tak často žánrovo i vývojovo limitovaní a musia v rámci pätnástich minút nakombinovať tie najlepšie skladby, ktoré porotu zaujmú a zároveň ukážu vokálne kvality zboru. Repertoár pozostávajúci z osvedčených klasík, ale i súčasných, avantgardnejšie koncipovaných kúskov väčšina zúčastnených zborov doplnila i o skladby svojich domovských skladateľov. Apollo zaradilo na reprezentovanie slovenskej tvorby do súťažného repertoáru Hrušovského Máje,  Suchoňove Bodaj, by vás čerti vzali a Kubičkove Sanctus. Okrem toho dirigent Kolena vystaval z úprav slovenských ľudových piesní i dramaturgiu jedného z koncertných vystúpení na mestskom hrade. Na dotvorenie obrazu o slovenskej kultúre boli zboristi z Apolla odetí v krojoch, ktoré publiku učarovali.

Večerný koncert, na ktorom Apollo spievalo zborové úpravy slovenských ľudových piesní.

Nakoľko je na Sicílii počas dňa teplo, organizátori naplánovali koncertné i súťažné vystúpenia vo večerných hodinách so začiatkom o 21:30 hod. Pre Talianov nič nezvyčajné, pre mládežnícke dievčenské zbory z Poľska skoro na hraniciach fyzických možností. Byť svieži a podávať kvalitné výkony o jedenástej večer – to bolo cieľom i Apolla, ktoré v tom čase (v piatok 12.7.) odspievalo svoj tretí súťažný program. Najnamáhavejšie však nakoniec bolo čakanie na výsledky súťaže. Porota sa radila viac ako trištvrte hodinu a vyhodnotenie začalo až po polnoci. Vyčkávanie na finálny verdikt spríjemňovalo hudobné duo domácich muzikantov v kombinácii akordeón a klarinet. Šesťčlenná porota nakoniec rozhodla o víťazoch nasledovne:

Súťažnú kategóriu Trophy 1 zaslúžene vyhral Akademski pevski zbor Maribor (Slovinsko) a kategóriu Trophy 2 vyhral trochu nečakane zbor Bel Canto z Vilniusu (Litva). Spevácky zbor Apollo získal v kategórii Sakrálny repertoár tretie miesto a v kategórii Trophy 1 si vyspieval strieborné pásmo. Okrem spomínaných zborov sa na súťaži predstavili i dva dievčenské zbory z Poľska (Gruppo vocale Art Menu, Puellae cantantes zo školy Karola Szymanowskeho), zbor Talianov žijúcich vo Švajčiarsku (Coro del Coriandolo do Ginevra) a austrálsky seniorský zbor (Southland choir). Počas dvoch festivalových koncertných večerov vystúpilo aj viacero domácich talianskych zborov.

Spevácky zbor Apollo po druhom súťažnom vystúpení v Duomo Antico v meste Milazzo.

Okrem odovzdania hlavných cien venovali porotcovia, ktorí sú i skladateľsky činní niekoľko svojich skladieb vybraným speváckym zborom. Noty od svojich kompozícií na prípadné naštudovanie darovali Apollu porotcovia John Ratledge a Sabrina Simoni.

Festivalom Incanto Mediteraneo sa okrem hlavnej myšlienky (zborového spevu) niesla i enviromentálna myšlienka znečisťovania našej planéty. V roku 2017 na pobreží Milazza našli mŕtvu veľrybu, ktorá uhynula v dôsledku konzumácie plastov. Nadšenec a biológ Carmelo Isgro kosti uhynutej veľryby očistil a nainštaloval do Bastionu di Santa Maria – budovy, v ktorej prebiehali súťažné vystúpenia. Kosti zvieraťa viseli ako klenba nad hlavami zboristov, boli tak divákom po celý čas na očiach. Hlasy spevákov akoby oživovali ducha mŕtvej veľryby a s väčšou vážnosťou prenikali k divákom. Dúfajme, že takéto prepojenie vzbudilo u účinkujúcich i u divákov zvýšený záujem o ochranu životného prostredia.

Kostra uhynutej veľryby v budove Bastiona di Santa Maria.
Niektorí zboristi si počas pobytu urobili i výlety do blízkeho okolia – Etna.

_ _ _

Spevácky zbor Apollo znikol v roku 1995 ako vysokoškolský zbor, v ktorom spievajú študenti z celého Slovenska študujúci na vysokých školách v Bratislave. Zbor často vystupuje na prestížnych podujatiach domáceho i medzinárodného charakteru. Navštívil niekoľkokrát Taliansko aj iné krajiny: Citta´ di Nuoro, Rím, Fano, Loreto, Olbia /Taliansko/; Poznaň /Poľsko/; Banja Luka /Bosna a Hercegovina/; Szeged, Miskolc /Maďarsko/; Mníchov /Nemecko/ Praha, Olomouc, Brno, Pardubice /Česká republika/; Viedeň /Rakúsko/ ako aj mnohé slovenské mestá. Spevácky zbor Apollo zameriava svoj repertoár na súčasnú sakrálnu slovenskú tvorbu. Naštudoval a interpretoval rozsiahle skladby od vynikajúceho slovenského skladateľa Pavla Kršku. (Stabat Mater, Rekviem, Te Deum, Missa Solemnis). Súčasťou repertoáru zboru je aj sakrálna zborová tvorba z obdobia gregoriánskeho chorálu, renesancie, romantizmu a súčasnosti, rovnako ako ľudové piesne a koledy v zborovej úprave. V roku 2003 zbor nahral CD Moteta s dielami Antona Brucknera a v roku 2012 vznikla nahrávka diela Rekviem pre dva zbory, sóla a organ od Pavla Kršku. Zbor pravidelne spieva na omšiach v Jezuitskom kostole a v iných bratislavských kostoloch. Každoročne usporadúva benefičné koncerty v prospech Detskej onkologickej kliniky v Bratislave. Spolupracuje so sólistami Hudobnej fakulty VŠMU ako aj so zahraničnými zbormi. Je spoluorganizátorom festivalov zborovej hudby v Bratislave. Zakladateľom a dirigentom zboru je Milan Kolena. 

Pripravila: Kristína Gotthardty
Foto: archív speváckeho zboru Apollo

 

PRIDAJ KOMENTÁR