Hľadajú sa speváci zo Slovenska do unikátneho projektu

Zapojte sa do Európskeho mládežníckeho zboru a staňte sa súčasťou Beethovenových osláv v Nemecku a Belgicku.

Rok 2020 je pre svet klasickej hudby veľmi výnimočný. Pripomíname si 250. výročie narodenia jedného z najvýznamnejších skladateľov v histórii hudby – Ludwiga van Beethovena (1770 – 1827). Pri tejto príležitosti organizuje Európska zborová asociácia (ECH) jedinečný projekt s názvom Európsky mládežnícky zbor.

ECH si dalo za cieľ zostaviť 86-členný spevácky zbor zložený z mládežníkov z jednotlivých štátov Európy, ktorí budú spoločne účinkovať na záverečných koncertoch venovaných Beethovenovmu výročiu. Európsky mládežnícky zbor bude viesť svetoznámy dirigent Simon Halsey (1958). Halsey patrí v súčasnosti k najlepším dirigentom v oblasti zborovej i orchestrálnej hudby. Počas svojej kariéry viedol najvýznamenejšie umelecké telesá v Európe ako napríklad Orchester a zbor Londýnskej Symfónie. Za svoje nahrávky s Berlínskym rozhlasovým zborom získal dokonca tri Grammy ocenenia. Speváci z celej Európy tak budú mať jedinečnú možnosť pracovať so svetoznámym dirigentom.

Do Európskeho mládežníckeho zboru sa môžete prihlásiť, pokiaľ spĺňate nasledovné podmienky:

  • máte vek od 18 do 30 rokov (vrátane decembra 2020),
  • budete k dispozícii od 11. do 19. decembra 2020,
  • ste zdatný spevák a máte skúsenosť so zborovým spievaním,
  • máte dobrú znalosť anglického jazyka,
  • ste občanom krajiny Európskej únie alebo susediacej európskej krajiny,
  • ste ochotný pripravovať sa na skúšku dopredu a počas koncertu spievate s nasadením.
Ako sa prihlásiť? 

Záujemcovia musia vyplniť prihlášku a poslať krátky životopis spolu s aktuálnou fotografiou. Taktiež je potrebné poslať nahrávky vybraných častí Beethovenovej Symfónie č. 9, jednu nahrávku akejkoľvek Bachovej árie, jednu nahrávku piesne alebo árie z 19./20. storočia a jedno hlasové cvičenie na rozsah. Nahrávky môžu byť (no nemusia) so sprievodom klavíra. Všetky podklady vrátane nahrávok je potrebné nahrať na príslušný server. Účastníci zboru budú mať plne hradenú stravu i ubytovanie a dostanú tiež dotáciu na cestovné náklady. Uzávierka prihlášok je 23. februára 2020. 

   
Notový materiál ku vybraným častiam Beethovenovej symfónie:

Pasáž č.1         Pasáž č.2         Pasáž č.3         Pasáž č.4

 

Na spevákov čaká viacero koncertov v rodisku Beethovena – v nemeckom Bonne. Beethovenov rok vyvrcholí na záverečnom koncerte, ktorý sa uskutoční 17. decembra 2020, v deň 250. výročia krstu Beethovena. Pri tejto príležisti vystúpi Európsky mládežnícky zbor v Bruseli pod vedením Daniela Berenboima (1942) v sprievode West-Eastern Divan Orchestra a spoločne predvedú Beethovenovu Symfóniu č. 9.

Chcete sa prihlásiť do Európskeho mládežníckeho zboru, ale neviete ako na to?
Napíšte nám do redakcie na adresu info@satb.sk alebo cez sociálnu sieť Facebook.
Radi vám pomôžeme! 

Pripravil: satb.sk
Pôvodná správa: TU
Foto: www.bthvn2020.de

PRIDAJ KOMENTÁR