Zapojte sa do Sviatkov piesní!

Festival Svátky písni znovu otvára svoje brány a pozýva slovenské zbory na najväčšiu zborovú udalosť v Českej republike.

Od utorka 2. júna až do nedele 7. júna 2020 sa Olomouc zaplní spevákmi a hudobníkmi zo všetkých kútov sveta. Uskutoční sa tam 48. ročník podujatia Svátki písni, najväčšieho českého festivalu pre neprofesionálne spevácke zbory a orchestre. Súčasťou festivalu sú nesúťažné koncerty, rozmanitý sprievodný program a výnimočný koncert zmiešaných zborov spolu s Moravskou filharmóniou Olomouc. Počas festivalu sa uskutoční aj druhý ročník medzinárodnej súťaže mládežníckych orchestrov.

Hlavnou časťou festivalu je súťaž Mundi Cantat, ktorá je zameraná na amatérske spevácke zbory všetkých vekových kategórií. Na ňu nadväzuje súťaž o Absolútneho víťaza festivalu. “Nie je to len o súťaži. Chceme spevácke zbory spájať, zoznamovať a dávať im možnosť, aby poznali svojich kolegov zo zahraničia a aby prípadne nadviazali spoluprácu po vlastnej osi.” povedali o súťaži organizátori. Súťažné vystúpenia zborov budú prístupné fanúšikom zborového spevu po celom svete cez živé online prenosy. Tí budú mať zároveň možnosť hlasovať prostredníctvom internetu o najlepší zbor, ktorý obdrží Cenu publika.

Na svoje si však prídu aj milovníci inštrumentálnej hudby. Minulý rok sa súčasťou festivalu stal pilotný ročník súťaže pre mládežnícke orchestre Harmonia Iuvenalis. Tá bude pokračovať aj tento rok. “Dúfame, že sa nám časom podarí vybudovať
v Českej republike funkčnú platformu na stretávanie členov mládežníckych orchestrov, ktorá sa popri zborovej súťaži stane rovnocennou súčasťou festivalu.” hovorí riaditeľ festivalu a poradenskej agentúry Festa Musicale Mare Klimeš. “V Čechách, na Morave i vo svete je veľa kvalitných a nadšených orchestrov a my dúfame, že naberú odvahu a prídu do Olomouca i ako nesúťažné teleso.” dodala koordinátorka súťaže orchestrov.

Súčasťou festivalu bude i druhý ročník súťaže pre neprofesionálne orchestre Harmonia Iuvenalis.

Obom súťažiam bude predsedať porota z medzinárodne uznávaných osobností. Z Británie do Olomouca zavíta napríklad zbormajsterka a dirigentka Andrea Brown či dirigent John Fitzpatric. Medzi ďalších členov bude patriť významná osobnosť zborového sveta – chorvátsky zbormajster Branko Startk, či zbormajster David Slater, ktorý do Českej republiky príde až
z Austrálie.

Divácky najzaujímavejšou udalosťou festivalu bude piatočný večer, kedy sa na Hornom námestí v Olomouci stretne na jednom pódiu dvesto spevákov zo zúčastnených zborov. Tí spolu s akrobatmi, tanečníkmi stvárnia v sprievode Moravskej filharmónie Olomouc dielo Carmina Burana od Carla Orffa. Okrem koncertov budú mať účastníci festivalu šancu zúčastniť sa workshopov, majstrovských kurzov, rozborových seminárov a ďalších aktivít. Svoju prácu môžu zbory navyše prezentovať aj prostredníctvom nesúťažných koncertov na pridružených miestach festivalu.

Prihlášky na festival je potrebné poslať do 31. marca 2020.

ZMENA! KVÔLI KORONAVÍRUSU JE MOŽNÉ POSIELAŤ PRIHLÁŠKY AŽ DO 1. MÁJA 2020.

Ďalšie informácie o súťažných zboroch, orchestroch, porotcoch a ďalších
bodoch programu nájdete na oficiálnej stránke festivalu.
                           

Pripravili: Festa Musicale, satb.sk
Foto: archív Festa Musicale

PRIDAJ KOMENTÁR