Viete kde je budúcnosť klasickej hudby?

Photo by Spencer Imbrock on Unsplash

Moderné technológie sú dnes súčasťou nášho každodenného života a výrazne ovplyvnili aj oblasť klasickej hudby. V nasledujúcom článku vám predstavíme tri platformy, ktoré budú kľúčové pre budúcnosť tohto hudobného žánru.

Keď umelá inteligencia komponuje
Aj vy sa niekedy zasnívate pri počúvaní Beethovenovej či Mahlerovej symfónie a predstavujete si aké úžasné by bolo, ak by ste aj vy vedeli takto geniálne komponovať? Nuž, dnes to už nemusí byť iba sen. Skupina mladých ľudí z Luxemburska vytvorila vo februári 2016 technológiu AIVA, ktorá dokáže urobiť skladateľa v podstate z kohokoľvek. AIVA (Airtificial Inteligence Virtual Artis) je umelá inteligencia – virtuálny umelec a špecializuje sa na komponovanie klasickej hudby, predovšetkým však na komponovanie symfónii. AIVA má k dispozícií širokú databázu hudobných diel od popovej hudby až po hudbu klasickú. Každé z týchto diel dokáže zanalyzovať a na základe tejto analýzy vie vytvoriť matematický vzorec každého diela. Užívateľ si len jednoducho vyberie štýl skladby v akom by chcel komponovať a AIVA na základe algorytmu vytvorí úplne nové dielo. Do systému môžete dokonca zadať aj svoju vlastnú melódiu a virtuálny skladateľ ju do nového diela jednoducho zakomponuje. AIVA má na svojom konte už dva albumy – prvý s názvom Genesis, ktorý vyšiel v roku 2016 a minuloročný album s názvom Among the Stars. Ak si stále myslíte, že AIVA je len rozmar dnešných technológii, tak by ste mali vedieť, že francúzska asociácia SACEM (Société des auteurs, compositeurs et éditeurs de musique), ktorá sa zaoberá autorskými právami, uznala umelú inteligenciu AIVA ako regulárneho skladateľa a zaradila ho do svojich oficiálnych katalógov. Tak čo? Kedy začnete komponovať?
Ukážku z tvorby AIVA si môžete vypočuť v nasledujúcom videu.

Streaming pre poslucháčov klasickej hudby
Už niekoľko rokov sa hudobný trh postupne presúva na hudobné streamingové platformy akými sú Spotify, Pandora či Apple Music. Ani jeden streamingový servis však nevedel dostatočne vyriešiť spracovanie klasickej hudby a jej rozsiahlu kategorizáciu.
No v roku 2015 na trh vstúpilo IDAGIO. IDAGIO je streamovacia platforma, ktorá je ušitá priamo na mieru pre poslucháčov klasickej hudby. Od ostatných platforiem sa líši tým, že má rozšírenú kategorizáciu, ktorá umožňuje precíznejšie vyhľadávanie diel, skladateľov, interpretov, nahrávok či albumov. Vďaka tomu si bez problémov môžete vypočuť kompletnú tvorbu Bacha, Mozarta či Mahlera a dokonca máte možnosť porovnávať jednotlivé nahrávky interpretov. Tento streamovací servis je na Slovensku oficiálne prístupný od roku 2016 a poslucháčom momentálne poskytuje desiatky tisíc nahrávok. IDAGIO funguje ako všetky ostatné streamingové služby. Môžete si predplatiť plnú verziu (9,99 EUR mesačne) s prístupom ku všetkým nahrávkam v online databáze alebo si môžete obmedzený počet nahrávok vypočuť aj zadarmo. Stačí navštíviť portál www.idagio.com.

Online muzicírovanie
Predstavte si situáciu, že potrebujete cvičiť so svojím kolegom na koncert, ktorý práve pripravujete. Osud však zariadil, že kolega sa čírou náhodou ocitne v odpojenom vagóne ŽSSR a na skúšku nepríde. Čo teraz? Riešením takejto situácie by mohla byť LOLA. LOLA (Low Latency Audio and Video Transmissions) je systém, ktorý umožňuje rýchly audiovizuálny prenos. Narozdiel od ostatných programov ako napríklad Skype, či FaceTime, má LOLA oneskorenie prenosu iba 20 milisekúnd. Tým sa tento systém výrazne odlišuje od ostatných komunikačných služieb a umožňuje hudobníkom, ale aj iným umelcom ako napríklad tanečníkom, spolupracovať na diaľku. LOLA vznikla v Taliansku a prvýkrát bola verejne prezentovaná v roku 2010 na Konzervatóriu G. Tartiniho v Trieste. Hlavnou výhodou systému LOLA je, že dáva možnosť študentom a školám pracovať so zahraničnými lektormi a rozvíjať medzinárodnú spoluprácu bez zbytočných cestovných nákladov. V zahraničí sa prostredníctvom LOLA uskutočnilo už niekoľko koncertov a LOLA systém už využívajú viaceré renomované inštitúcie ako napríklad Berklee College of Music, či Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni.
Koncert s využitím LOLA systému si môžete pozrieť nižšie.

Autor: satb.sk
Titulná fotka:  Spencer Imbrock on Unsplash

PRIDAJ KOMENTÁR