Začal sa festival Žilina Voce Magna 2021

Po pandemickej odmlke sa do Žiliny vracia festival zborového umenia.

Štyri koncerty, jedna súťaž a desiatky spevákov z viac ako pätnástich speváckych zborov. Tak bude vyzerať jedenásty ročník Medzinárodného festivalu a súťaže zborového umenia Voce Magna 2021. Festival sa mal pôvodne začať už v utorok 2. novembra, no kvôli pandemickým dôvodom sa otvárací koncert musel zrušiť. Oficiálne preto festival začal až 3. novembra koncertom v Evanjelickom kostole v Žiline.

Sme veľmi radi, že sa nám podarilo uskutočniť festival a súťaž, samozrejme s potrebnými protiepidemiologickými opatreniami. Aj napriek tomu, že súčasna situácia kultúre nepraje, zbory spievať chcú a spievanie im veľmi chýba. Aj preto budú najbližšie dni nepochybne spievať s veľkou radosťou a nasadením.” vyjadril sa na úvod koncertu umelecký vedúci festivalu a dirigent Štefan Sedlický. 

Na otváracom koncerte festivalu Voce Magna vystúpili dva spevácke zbory – spevácky zbor La Famiglia (Žilina) a Akademický pěvecký sbor VŠB z Ostravy. Prvá časť koncertu patrila zboru La Famiglia, ktorý je chrámovým speváckym zborom v Žiline. Teleso založil v roku 1997 Peter Vrábeľ ako Rodičovský spevácky zbor, t.j. zbor spájajúci rodičov detí, ktoré hrali v Detskom orchestri u saleziánov v Žiline. Od roku 2006 je dirigentkou a umeleckou vedúcou zboru Barbora Brosová Lipková. Hlavnou činnosťou zboru je aktuálne sprevádzanie liturgie svätých omší v kostole sv. Jána Bosca v Žiline. Napriek tomu, že ide o chrámový spevácky zbor, na koncerte prekvapil pevným zvukom a pestrou dramaturgiou. Na úvod svojho programu zvolili rezkú skladbu od poľského skladateľa Andrzeja Koszewskiho Fiat Pax, ktorú okrem iného doplnili aj židovskou piesňou Shalom lakh Miriam či piesňou Soar Away od Alfreda Marcucsa Cagla. V rámci ich repertoáru nechýbalo ani dielo slovenského skladateľa, ktoré bola zastúpené v skladbe Magnificat od Pavla Kršku.

V druhej časti koncertu sa predstavil Akademický pěvecký sbor VŠB z Ostravy. Tento komorný miešaný zbor už niekoľko rokov úspešne reprezentuje Vysokú školu banskú – Technickej univerzity v Ostrave. Pod vedením dirigenta Adama Sedlického je zbor už ostrieľaným festivalovým telesom a počas svojej existencie získal už viacero ocenení, napr. 2. miesto na Internationaler Chorwettbewerb 2019 v Spittal an der Drau alebo druhú hlavnú cenu na festivale Voce Magna v roku 2018 v kategórii miešaných zborov. Napriek komornému počtu (15 spevákov) mal zbor na koncerte vyspelý spevácky prejav a ukázal širokú škálu farieb. V spojení s dobrou dramaturgiou preto nebolo prekvapením, že poslucháči ocenili ich výkon veľkým potleskom a vypýtali si prídavok, ktorý im zbor s radosťou ponúkol v podobe českej klasiky Miluješ li mne od Leoša Janáčka. 

PROGRAM KONCERTU

Festival Voce Magna bude trvať až do soboty 6. novembra. Okrem festivalových koncertov vo štvrtok a v piatok sa návštevníci môžu tešiť aj na súťaž speváckych zborov, ktorá prebehne v sobotu a vyvrcholí slávnostným galakoncertom, na ktorom vystúpia Bratislavský chlapčenský zbor, spevácky zbor Ondrášek a víťazi zborovej súťaže.

Kompletný program festivalu nájdete na vocemagna.sk.

Pripravil: satb.sk
Foto: Filip Lehotský

PRIDAJ KOMENTÁR