Festival Svátky písni sa uskutoční v jeseni

Chcete ísť so svojím zborom ešte tento rok na zborový festival? Prihláste sa na tohtoročnú najväčšiu zborovú udalosť v Českej republike.

Pandémia koronavírusu zapríčinila masívne rušenie zborový podujatí po celom svete. Organizátori Medzinárodného festivalu speváckych zborov a mládežníckych orchestrov Svátky písni v Olomouci sa však po vzore viacerých zahraničných festivalov rozhodli presunúť toto podujatie na nový termín. Vďaka presunu termínu tak chcú prispieť k postupnému obnovovaniu hudobného života umeleckých súborov. Festivalu Svátky písni sa bude konať na jeseň od 28. októbra do 1. novembra 2020.

Netradičná podoba festivalu

Mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne opatrenia. Organizátori podujatia preto zmenili pôvodný program festivalu a rozhodli sa dať tohtoročným Sviatkom piesní netradičnú formu. Porota tentokrát nebude udeľovať zúčastneným speváckym zborom bodové hodnotenie a ani medailové pásmo, ale všetkým speváckym zborom udelí rozšírenú spätnú väzbu a mimoriadne “Ceny poroty”. Ostatné podmienky a pravidlá, vrátane súťažných kategórii, však ostávajú nezmenené.

Rockové melódie i online prenos

Zmeny sa dotkli aj programu festivalu. Tou hlavnou zmenou je mimoriadny zborový ateliér, v rámci ktorého si speváci budú môcť zaspievať rockové oratórium Eversmiling Liberty od skladateľov Jensa Johansena a Erlinga Kullberga. Naštudovanie oratória bude prebiehať pod vedením dirigenta Milana Motla od štvrtka 29. októbra do soboty 31. októbra. Zborový ateliér bude zakončený open-air koncertom na olomouckom Hornom námestí.

Väčšinu festivalových aktivít bude možné sledovať prostredníctvom priameho prenosu. Vďaka týmto prenosom si diváci budú môcť vypočuť spevácke i išntrumentálne výkony všetkých telies a zároveň si môžu vybrať najobľúbenejší spevácky zbor či orchester.

Festival bol kvôli pandémii koronavírusu presunutý z pôvodného júnového termínu na koniec októbra.
Pomoc ohrozeným skupinám

Tohtoročný festival bude mať aj dobročinný charakter. Organizátori sa spojili s Úniou českých pěveckých sborů (UČPS) a v rámci tejto spolupráce vyzvali účastníkov, aby sa zúčastnili verejných koncertov. Výťažky z týchto koncertov a časť účastníckych poplatkov bude venovaná UČPS na podporu Národného stretnutia speváckych zborov seniorov v Čechách a na ďalšie aktivity zamerané na seniorské zbory.

Festival Svátki písni patrí k najväčším festivalom pre neprofesionálne spevácke zbory a orchestre v Českej republike. Hlavnou časťou festivalu je súťaž Mundi Cantat, ktorá určená pre spevácky zbory všetkých vekových kategórii. Od roku 2019 sa na festival môžu prihlásiť aj mládežnícke orchestre v rámci súťaže Harmonia Iuvenalis. Súčasťou festivalu bývajú pravidelné i nesúťažné koncerty a rozmanitý sprievodný program.

Uzávierka prihlášok je 30. septembra 2020. 

Ďalšie informácie o súťažných zboroch, orchestroch, porotcoch a ďalších
bodoch programu nájdete na oficiálnej stránke festivalu.

 

Pripravili: Festa Musicale, satb.sk
Foto: archív Festa Musicale

PRIDAJ KOMENTÁR