Free Harmony: Tešíme sa, že môžeme spoločne tvoriť

Mládežnícky spevácky zbor Free Harmony sídli v malebnom podtatranskom meste Poprad. Zbor vznikol pôvodne ako dievčenský spevácky zbor v roku 2013. My vám v tomto krátkom článku predstavíme tento zbor očami a ušami jeho členov.

Sme mládežnícky spevácky zbor.
Sme výborný kolektív, ktorý sa nikdy nenudí a na našich skúškach je vždy dobrá nálada. V zbore spievame, pretože nás to baví a tešíme sa z toho, že môžeme spoločne tvoriť a zároveň vytvárať jedno dielo.

Sme snaživí.
Naši členovia sú veľmi vtipní a snažia sa dokázať
v speve maximum svojich zručností. Najradšej spievame moderné úpravy piesní a melódie z filmov. Pod palcom nás má naša skvelá, ambiciózna a cieľavedomá dirigentka Blanka Richnavská.

Príjmeme k nám takmer každého.
Stačí, ak vie aspoň trochu spievať a má záujem byť súčasťou nášho zboru. Časom sa môže z každého nováčika stať plnohodnotný člen nášho zboru. Nácviky mávame každý piatok, ale ak máme pred súťažou, tak cvičíme viackrát v týždni, občas aj
v sobotu.

Občas sme zábudliví.
Na každý koncert, či zájazd sa veľmi tešíme a zovšadiaľ si prinesieme veľa zážitkov, na ktoré radi spomíname. Každý člen zboru má svoj vlastný vtipný zážitok. Pre niekoho to bola “cesta s taxikárom” v Macedónsku, pre iného zas tanečný súboj nášho člena
s neznámym macedónskym dievčaťom alebo zážitok keď, sme na benzínke zabudli jednu našu členku na toaletách. Ale samozrejme, vrátili sme sa po ňu. Okrem toho, takmer nikto o nás nevie, že si občas vymýšľame slová, keď spievame v cudzom jazyku. Ale zatiaľ nás nikto neodhalil. Vždy to sadne!

Náš najväčší úspech je…
Nedá sa to zhrnúť iba na jeden úspech, pretože to záleží od toho na akú súťaž ideme, aká je konkurencia a v akom zložení spievame. Náš najväčší úspech v rámci zborových súťaži je zlaté pásmo na medzinárodnej súťaži Praga Cantat. Ale niekedy považujeme za úspech aj strieborné pásmo. V každom prípade sme veľmi radi, že sa nám darí umiestňovať práve v týchto dvoch pásmach.

Mládežnícky spevácky zbor Free Harmony pri ZUŠ v Poprade vznikol pôvodne, ako dievčenský spevácky zbor v roku 2013 a bol zložený zo starších speváčok Popradského detského zboru. V máji 2014 si v dievčenská zostava vyspievala na celoštátnej súťaži v Rimavskej Sobote zlaté pásmo a cenu za interpretáciu piesne slovenského autora Milana Nováka. V novembri 2015 zbor získal zlaté pásmo v kategórii mládežníckych speváckych zborov a strieborné pásmo v kategórii ľudových piesní na Medzinárodnej súťaži speváckych zborov Praga Cantat 2015. Chlapčenskú zostavu tvoria bývalí speváci Popradského detského zboru a sympatizanti dievčenského speváckeho zboru, ktorí sú z rôznych kútov Slovenska. V tejto zostave zbor účinkuje najmä pri slávnostných podujatiach organizovaných základnou umeleckou školou a mestom Poprad. 

PRIDAJ KOMENTÁR