Hudobné ocenenie Grammy získal aj spevácky zbor

Pozornosť celého hudobného sveta sa tento víkend sústredila na americké mesto Los Angeles. V nedeľu večer sa tam konal 61. ročník odovzdávania hudobných cien Grammy. Vedeli ste, že toto prestížne ocenenie má aj špeciálnu kategóriu “Najlepší zborový výkon”?

Ceny Grammy patria k najprestížnejším oceneniam v hudobnom priemysle. Od roku 1959 ich udeľuje americká organizácia The Recording Academy, ktorá pozostáva z hudobníkov, hudobných producentov, zvukárov a iných odborníkov v oblasti hudby. Ocenenia sú odovzdávané vo viac ako osemdesiatich kategóriách v rôznych hudobných žánroch. Ceny Grammy zastrešujú aj žáner klasickej hudby v rámci ôsmich kategórií: najlepší orchestrálny výkon, najlepšia operná nahrávka, najlepší zborový výkon, najlepší výkon v oblasti komornej hudby/malých ansámblov, najlepšie klasické inštrumentálne sólo, najlepší klasický sólový vokálny album, najlepšie klasické kompendium a najlepšia súčasná klasická kompozícia.

V kategórií najlepší zborový výkon sa cena Grammy odovzdáva dirigentovi, zbormajstrovi prípadne pomocnému dirigentovi a samozrejme aj samotnému speváckemu zboru. Tento rok boli nominované na cenu Grammy nasledovné zborové výkony:

1. CHESNOKOV: TEACH ME THY STATUTES
Mikhail Davydov & Vladimir Krasov; Mužský zbor PaTRAM Institute
Dirigent: Vladimir Gorbik

2. KASTALSKY: MEMORY ETERNAL
The Clarion Choir
Dirigent: Steven Fox

3. MCLOSKEY: ZEALOT CANTICLES
Doris Hall-Gulati, Rebecca Harris, Arlen Hlusko, Lorenzo Raval & Mandy Wolman; komorný spevácky zbor The Crossing
Dirigent: Donald Nally

4. RACHMANINOV: THE BELLS
Oleg Dolgov, Alexey Markov & Tatiana Pavlovskaya; Symfonický orchester Bavorského rozhlasu, Spevácky zbor Bavorského rozhlasu
Zbormajster: Peter Dijkstra
Dirigent: Mariss Jansons

5. SEVEN WORDS FROM THE CROSS
Komorný zbor Skylark
Dirigent: Matthew Guard

Za najlepšiu zborovú nahrávku bolo vyhlásené oratórium Zealot Canticles od amerického skladateľa Lansinga McLoskeyho. Toto dielo nahrali, pod vedením dirigenta Donalda Nallyho, sólisti Doris Hall-Gulati, Rebecca Harris, Arlen Hlusko, Lorenzo Raval & Mandy Wolman spoločne s komorným speváckym zborom The Crossing. McLoskey napísal túto skladbu pre klarinet, sláčikové kvarteto a pre spevácky zbor. Názov diela Zaelot Canticles má podtitul “oratórium za toleranciu” a skladateľ  v ňom použil text nigérijského spisovateľa Woleho Soyinku, ktorý v roku 1986 získal Nobelovú cenu za literatúru.

Vyššie spomenuté zborové výkony však neboli jediné zborové Grammy nominácie. V rámci kategórie najlepšie klasické kompendium bol nominovaný album Gold vokálnej skupiny The King’s Singers a v kategórií najlepšia operná nahrávka boli nominované skladby, na ktorých sa podieľali viaceré operné zbory. Tieto nominácie však nakoniec ocenenie Grammy nedostali.

Kompletné výsledky hudobných cien Grammy nájdete tu.

Autor: satb.sk
Zdroj: www.grammy.com
Foto: ilustračné foto, archív satb.sk

PRIDAJ KOMENTÁR