Nový album speváckeho zboru Lúčnica

Spevácky zbor Lúčnica vydal v celosvetovej premiére diela Alexandra Albrechta a Petra Martinčeka. 

Spevácky zbor Lúčnica prichádza aj napriek ťažkému obdobiu, ktoré poznačila pandémia, s dramaturgicky mimoriadne ambicióznou nahrávkou. V spolupráci s vydavateľstvom Real Music House vydal titul Albrecht/Martinček, ktotý poteší nielen verných fanúšikov zboru, ale aj obdivovateľov slovenskej vážnej hudby.

Nahrávka Lúčnica Chorus, Slovak Sinfonietta Žilina – Alexander Albrecht, Peter Martinček bola realizovaná pod taktovkou uznávaných dirigentov Martina Leginusa a Leoša Svárovského, v spolupráci so Štátnym komorným orchestrom Žilina a mezzosopranistkou Janou Kurucovou. “Skladby na tomto albume, Omša C Dur Alexandra Albrechta a Symfónia č. 4 ‘In Memoriam Milan Rastislav Štefánik’ Petra Martinčeka, boli nahrané štúdiovo a vydané na CD po prvý raz. Ide teda o ‘world premiére recordings’,” hovorí Marián Turner, generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica a k dramaturgii albumu dodáva: “Druhou výnimočnosťou je to, že ide o opusy dvoch významných slovenských skladateľov, ktorých umelecká výpoveď má okrem hudobnej, aj silnú duchovnú, respektíve filozofickú, historickú i spoločenskú hĺbku.”

Zbor nahrával album v priestoroch Domu umenia v Źiline.
Zbor nahrával album v priestoroch Domu umenia Fatra v Źiline. Foto: Koloman Zúrik
Spojila ich Bratislava

Alexander Albrecht (1885 – 1958) a Peter Martinček (1962 – 2021) svoje diela skomponovali s odstupom 110 rokov. Na prvý pohľad sa tak môže zdať, že títo dvaja skladatelia nemajú nič spoločné. No napriek tomu, že pochádzajú z rozdielnych časových období a aj rozdielnych spoločenských pomerov, spája ich Bratislava, v ktorej obaja skladatelia pôsobili.

Práve v Bratislave skomponoval v roku 1903 Albrecht Omšu C Dur ešte ako poslucháč bratislavského Kráľovského maďarského katolíckeho gymnázia pri Klariskách. Podľa Pospiša je toto dielo mladícke, no už v dobe svojho vzniku si zíkalo veľkú pozornosť: “Albrechtovi pomohlo nielen k neskorším štúdiám na akadémii v Budapešti, ale vďaka nemu mohol, ako hudobne najzdatnejší študent, hrávať na organe počas spoločných gymnaziálnych bohoslužieb. Túto čestnú funkciu pred ním zastávali hudobní velikáni ako Béla Bartók, či Ernö von Dohnányi.

Martinček, rodák z Bratislavy, vytvoril svoju 4. symfóniu v roku 2013 už ako skúsený profesionál a hudobne ňou oslávil spoluzakladateľa prvého československého štátu, diplomata, politika, vedca, spisovateľa, cestovateľa i filozofa, generála M. R. Štefánika. Kontext vzniku Symfónie č. 4 „In me- moriam M. R. Štefánik“ pre soprán, zbora orchester skladateľ opísal nasledovne: „Už od malička som bol mojím starým otcom – architektom – vedený k osobnosti generála Milana Rastislava Štefánika. On chcel, aby som si uvedomil jeho veľký význam v našich dejinách. Moje predsavzatie napísať skladbu a vzdať tak úctu jednej z najväčších osobností, vo mne dozrievalo dlho a bola to ťažká úloha. No keď som v roku 2013 svoju 4. symfóniu napokon dopísal, venoval som ju 95. výročiu tragického úmrtia úžasného človeka, vedca, politika a vizionára. Posielam mu ju do nášho ,nekonečného‘ veľkého neba s ,Vtáčím spevom‘ a odkazom Invictus.“

“Martinček silu Štefánkovho historického odkazu pretlmočil sugestívne pôsobiacimi orchestrálnymi témami, postavenými na originálnych minimalistických postupoch. Rovnako zaujímavé sú aj náročné vokálne pasáže, obsahujúce metaforické verše Francúza Guillauma Appollinaira a Angličana Williama Ernesta Henleyho. Tie v okrajových častiach symfónie spievajú sólistka a spevácky zbor,” poznamenal k novinke lúčničiarskeho speváckeho zboru Marián Turner.


Nečakaný odchod

Radosť z vydania albumu však pokazila smutná správa. V nedeľu 14. februára 2021 Peter Martinček nečakane zomrel. Album tak vyšiel iba pár dní po jeho úmrtí. “Keď sme týždeň pred Petrovým odchodom spolu naposledy telefonovali, povedal mi ako veľmi sa mu nahrávka páči a že plánuje pre náš zbor napísať novú skladbu, na ktorú sa už teší. Ohodnotil aj dobrú spoločnosť s Alexandrom Albrechtom, s ktorým sa podelili o miesto na albume, nakoľko sa s ním poznal ešte jeho otec a skladateľ Dušan Martinček. Peter v tom videl symbolické prepojenie a umeleckú kontinuitu ich troch, netušiac ešte, že dojmy z nahrávky budú posudzovať všetci spolu už z “druhého brehu”. hovorí Marián Turner a k tomu dodáva, že pre ich zbor bolo veľkou cťou môcť v ostatných rokoch spolupracovať s Petrom Martinčekom pri uvádzaní jeho 4. symfónie doma i v zahraničí.

Album Albrecht/Martinček je možné zakúpiť ako CD a aj
v digitálnej podobe na stránke vydavateľstva Real Music House.

 

 

_ _ _

Spevácky zbor Lúčnica je súčasťou Umeleckého súboru Lúčnica už od jeho vzniku v roku 1948. Prezentuje sa vyspelou speváckou technikou, hlasovou kultúrou a charakteristickým zvukovým prejavom. Jeho výkony sú vysoko hodnotené odbornou kritikou a stretávajú sa s veľkým úspechom aj u širokého publika. Zbor Lúčnice získal najvyššie ocenenia na medzinárodných speváckych súťažiach v mestách Llangollen, Arezzo, Middlesbrough, Montreux, Gorica, La Valletta, Maribor, Tours, Oskarshamn, Bergen, Petrohrad či Assisi. Zbor interpretuje skladby rôznych žánrov – sakrálne diela, svetskú tvorbu, zborové úpravy populárnych skladieb a gospelov, ale hlavný dôraz kladie na interpretáciu starších i nových skladieb inšpirovaných slovenskou ľudovou piesňou. Okrem toho neustále rozširuje svoj repertoár o vokálno-inštrumentálne diela komornejšieho charakteru, pričom spolupracuje s významnými slovenskými a zahraničnými hudobnými telesami, dirigentmi a sólistami. Popri koncertnej činnosti pravidelne realizuje zvukové nahrávky pre viaceré hudobné vydavateľstvá a nahrávky filmovej hudby pre významné domáce i medzinárodné kinematografické produkcie. Od sezóny 2003/2004 je umeleckou vedúcou a dirigentkou speváckeho zboru Elena Matušová.

Zdroj: Spevácky zbor Lúčnica
Foto: Koloman Zúrik

PRIDAJ KOMENTÁR