Najlepšie zborové výkony za rok 2020

Pozrite si nominácie speváckych zborov v kategórii najlepší zborový výkon v rámci 63. ročníka odovzdávania hudobných cien Grammy. 

1. CARTHAGE

Interpret: The Crossing
Dirigent: Donald Nally 

Prvou nominovanou nahrávkou v kategórii najlepší zborový výkon bolo dielo CARTHAGE od amerického skladateľa Jamesa Primoscha (1956). Dielo nahral Komorný spevácky zbor The Crossing pod vedením dirigenta Donalda Nallyho (1960). Nally a The Crossing boli v tejto kategórii nominovaní aj minulý rok za nahrávku albumu The Arc in The Sky. Celkovo bol zbor na cenu Grammy nominovaný už osemkrát, z toho dvakrát nomináciu premenil na cenu. U dirigenta Nallyho ide o tretiu nomináciu – cenu Grammy získal naposledy v roku 2018 za album The Fifth Century. Dielo Carthage obsahuje šesť pozoruhodných Primoschových skladieb. Titulná skladba Kartágo (Carthage), po ktorej je pomenovaný celý album, čerpá z prózy románu Stratení (Housekeeping) od spisovateľky Marilynne Robbinsonovej. Zničené mesto Kartágo využíva ako metaforu na vyjadrenie túžby a predstavivosti.

Kompletný album THE CARTHAGE

 

2. THE PASSION OF YESHUA (VÍŤAZ KATEGÓRIE) 

Interpreti: James K. Bass & Adam Luebke; zbormajstri: James K. Bass, J’Nai Bridges; sólisti: Timothy Fallon, Kenneth Overton, Hila Plitmann & Matthew Worth; Buffalo Philharmonic Orchestra; Buffalo Philharmonic Chorus & UCLA Chamber Singers
Dirigent: JoAnn Falletta

Tohtoročnú cenu Grammy v kategórii najlepší zborový výkon získal album Pašie Ješuu od amerického skladateľa Richarda Danielpoura (1956). Na nahrávke diela sa podieľal Filharmonický zbor Buffala, pre ktorý to bola historicky prvá získaná cena Grammy. Na nahrávke spolupracovaj aj Filharmonický orchester Buffala a tiež Komorné zoskupenie spevákov UCLA. Zbor i orchester viedla dirigentka JoAnn Falleta (1954), pre ktorú išlo v poradí o tretiu nomináciu a zároveň o druhé premenené Grammy ocenenie. Falleta na margo Danielpourovho diela povedala: “Jeho dar komponovania pre hlas a úžasné farby jeho orchestrácie spravia z tohto diela klasiku pre všetky doby.” Album bol nominovaný aj v ďalších dvoch kategóriách – za najlepšiu súčasnú klasickú kompozíciu a za najlepšie ozvučenie klasického albumu. Tieto nominácie na ceny však nepremenil.

Danielpourové oratórium sa vyvíjalo 25 rokov a je autorovým osobným intenzívnym rozprávaním o posledných hodinách Krista na zemi. Oratórium obsahuje hebrejské texty a tiež texty kresťanských evanjelií, ktoré sú hlavnou inšpiráciou hudby. Danielpour pomocou hudby zdôrazňuje potrebu ľudského súcitu a odpustenia. Formovo sa v oratóriu vracia k Bachovmu rozsahu a majestátnosti, vytvára intenzívne a silné refrény a ústredné slovo dáva Márii, matke Ježiša a Márii Magdaléne.

Kompletný album PAŠIE JEŠUU

 

3. KASTALSKY: REQUIEM

Interpreti: Charles Bruffy, Steven Fox & Benedict Sheehan; zbormajstri: Joseph Charles Beutel & Anna Dennis; Orchestra Of St. Luke’s; Cathedral Choral Society, The Clarion Choir, Kansas City Chorale & The Saint Tikhon Choir
Dirigent: Leonard Slatkin

Tretia nominácia za najlepší zborový výkon patrí dielu Rekviem za padlých bratov od ruského skladateľa Alexandra Kastalského (1856 – 1926). Rekviem je podstou padlým hrdinom prvej svetovej vojny a kombinuje v sebe ortodoxný a gregoriánsky chorál spolu s hymnusmi v jazykoch spojeneckých národov (Británie, Francúzska, Srbska). Kastalsky, ktorý bol žiakom Čajkovského, začal na diele pracovať v roku 1914 a dokončil ho v roku 1917. Dielo si nikdy nevypočul celé, pretože vtedajší komunistický režim nepovoľoval uvádzanie sakrálnych diel. Rekviem mal tak svoju kompletnú premiéru až sto rokov po ukončení prvej svetovej vojny. Na nominovanej nahrávke tohto diela sa podieľal orchester a viacero sólistov i speváckych zborov, ktoré viedol renomovaný dirigent Leonard Slatkin (1944). Slatkin pritom vo svete Grammy nie je žiadnym nováčikom. Na svojom konte má už šesť cien Grammy z celkovo 35-tich nominácií. Na margo tejto nahrávky povedal: “Tento projekt bol skutočnou prácou z lásky a som veľmi vďačný všetkým, ktorí sa podieľali na uvedení tohto úžasného diela.”

Kompletný album Kastalsky: Requiem

 

4. MORAVEC: SANCTUARY ROAD

Interpreti: Joshua Blue, Raehann Bryce-Davis, Dashon Burton, Malcolm J. Merriweather & Laquita Mitchell; Oratorio Society Of New York Orchestra; Oratorio Society Of New York Chorus
Dirigent: Kent Tritle

Oratórium Sanctuary Road (Koľaje útočiska) bolo premiérované v roku 2018 v slávnej Carnegie Hall v New Yorku. Autorom oratória je americký skladateľ Paul Moravec (1957) a libreto k nemu napísal Mark Campbell, ktorý v roku 2019 získal cenu Grammy v kategórii najlepšia nahrávky opery za operné libreto diela The (R)evolution of Steve JobsNa nahrávke sa podieľali viacerí sólisti v spolupráci so zborom a orchestrom Spolku oratória v New Yorku a viedol ich skúsený dirigent Kent Tritle (1960). Pre Tritla bola toto premiérová nominácia na cenu Grammy. Sanctuary Road je inšpirovaná spismi Williama Stilla, vodiča podzemnej železnice, ktorý zaznamenával odvahu a húževnatosť otrokov unikajúcich na slobodu v polovici 18. storočia cez Filadelfiu. Oratórium získalo po uvední v spoločnosti veľký ohlas, a to aj vďaka prebiehajúcemu hnutiu Black Lives Matter.

Kompletný album SANCTUARY ROAD

 

5. ONCE UPON A TIME

Interpreti: Sarah Walker; Skylark Vocal Ensemble
Dirigent: Matthew Guard

Posledná nominácia v kategórii najlepší zborový výkon patrí Vokálnemu ansámblu Skylark a jeho dirigentovi Matthewovi Guardovi. Pre zbor i dirigenta ide o druhú nomináciu na ocenenie Grammy – prvú nomináciu získali v roku 2019 za dielo Sedem slov z kríža (Seven Words From the Cross). Zbor sa tentokrát predstavil v ambicióznom projekte s názvom Once upon a time (Kde bolo, tam bolo), ktorého podstatou je koncepcia tzv. “kolaboratívneho zborového príbehu”. Dielo v sebe spája dve rozprávky – Snehulienku od bratov Grimmovcov a Malú morskú vílu od Hansa Christiana Andersena. Rozprávky v krátkych častiach nahovorila divadelníčka Sarah Walker a jednotlivé úseky rozprávok sú popretkávané rovnako krátkymi zborovými dielami, ktoré boli starostlivo vybrané. Hovorené slovo a zborovú hudbu spájajú príležitostné medzihry skladateľa a dirigenta Benedikta Sheehana, ktoré zlučujú jednotlivé prvky do plynulého, integrovaného hudobného a naratívneho zážitku.

Kompletný album ONCE UPON A TIME

_ _ _

Ceny GRAMMY – Americká organizácia The Recording Academy udeľuje Grammy ocenenia od roku 1959. Ocenenia odovzdáva celkovo v 84 kategóriách. Kategóriu za najlepší zborový výkon zaradila k ostatným hudobným kategóriám v roku 1961. Do roku 2016 ziskávali Grammy ocenenia iba dirigenti zboru, prípadne dirigenti orchestra (pokiaľ bol orchester súčasťou nahrávky). Od roku 2017 sú ceny udeľované aj speváckym zborom, resp. zborovým organizáciám, ktoré sa na nahrávke podieľali. 

Pripravila: Dominika Semaňáková
Zdroj: www.grammy.com
Foto: www.grammy.com

PRIDAJ KOMENTÁR