O zboroch, zbormajstroch a zboristoch

Pozrite sa do “kuchyne” zborového umenia s novým podcastom ZBORY

Keď nemôžete ísť na zbor, príde zbor k vám. Aj to by sa dalo povedať o novom podcaste, ktorý vznikol za účelom propagovania zborovej hudby. Podcasty, v preklade zvukového záznamy umiestnené na internete, sa aktuálne vo svete, ale aj na Slovensku, tešia veľkej obľube. Ich hlavnou výhodou je, že ich poslucháč môže počúvať kedy chce a kde chce. Svoje vlastné podcasty dnes tvoria rozhlasové stanice, mienkotvorné média, rôzne organizácie, ale aj jednotlivci, ktorí sa zaujímajú o rôzne témy. K týmto jednotlivcom patrí aj mladý dirigent Lukáš Kunst, ktorý vytvoril podcast ZBORY – prvý podcast v rámci Slovenka a Česka venujúci sa výlučne zborovému spevu.

vznikom podcastu je snaha spropagovať zborové umenie. “Začiatkom marca som v Českom rozhlase objavil päť krátkych rozhovorov s českými zbormajstrami o tom, ako zvládajú pandemickú situáciu. Uvedomil som si, že na Slovensku, ale aj v Čechách chýba väčšia pozornosť zameraná na toto umenie, a tak som sa rozhodol o zborovom speve vytvoriť podcast.” hovorí Kunst o tom ako vznikla myšlienka realizácie podcastu.

Podcast je určený pre všetkých, ktorí sa chcú dozvedieť čosi viac o zborovom speve. Poslucháčom priblíži nielen umelecké profily slovenských a českých zbormajstrov, ale priestor dostanú aj zboristi, ktorí predstavia pohľad na zborové umenie očami zborového speváka. V podcaste sú zároveň aj informácie o pripravovaných koncertoch a plánovaných aktivitách a nechýbajú ani ukážky zo zborového umenia. “Zborová komunita je pomerne široká. Mal som pocit, že dnešné média, ktoré pôsobia v oblasti umenia a kultúry na túto oblasť zabúdajú. Podcast zároveň dáva možnosť zborovým telesám vzájomne sa bližšie medzi sebou spoznať a tiež vytvára prostredie pre väčšiu angažovanosť českej alebo slovenskej zborovej scény.” dodáva Kunst.

Podcast ZBORY vychádza každú nedeľu o 18.00 hod. a je dostupný na platformách Spotify, Apple a Soundcloud. Aktuálne sú už k dispozícií prvé diely a pripravujú sa ďalšie. “V štvrtom diely sa poslucháči môžu tešiť na českú dirigentku a zbormajsterku Zuzanu Kadlčik Pirnerovú a v ďalších častiach na dirigenta Ondreja Šaraya, zbormajstersku Alenu Csjakovú, ale aj na zboristov opery Slovenského národného divala či Slovenskej filharmónie.”

Vypočujte si najnovšiu časť podcastu ZBORY:

 

Pripravil: satb.sK

PRIDAJ KOMENTÁR