Premiéra aj napriek pandémii

Vypočujte si virtuálnu premiéru v podaní speváckeho zboru Gaudeamus z Prešova.

Dievčenský spevácky zbor Gaudeamus pôsobí v Prešove v rámci Strednej odbornej školy pedagogickej. Zbor patrí ku jednému z mála stredoškolských zborov, ktoré na Slovensku ešte máme. Tak ako väčšina zborových spevákov, aj členky zboru Gaudeamus museli kvôli pandémii oželieť svoje nácviky. Keďže sa nemohli spoločne stretávať, rozhodli sa speváčky, vrátane dirigentky, zapojiť sa aspoň do medzinárodných virtuálnych zborov. A práve vtedy sa zrodila myšlienka vytvoriť si aj svoj vlastné virtuálne teleso.

Zapojili sa aj bývalé speváčky

Na virtuálnom zbore sa podieľalo celkovo 46 speváčok, ktoré tvorili súčasné, ale aj bývalé členky stredoškolského zboru a tiež pedagogičky zo Strednej odbornej školy pedagogickej v Prešove. Speváčky sa pripravovali individuálne doma pomocou materiálov, ktoré mali k dispozícii od svojej dirigentky. Na nahranie a poslanie videa mali približne mesiac.

Zbor virtuálne nacvičil skladbu Dobrú noc v úprave od amerického skladateľa Victora C. Johnsona.  „Túto skladbu som vybrala, pretože sme s ňou mali ísť na prehliadku a súťaž speváckych zborov Mládež spieva. Dievčatá ju teda poznali.“ hovorí dirigentka speváckeho zboru Gaudeamus, Denisa Matysová. „Zároveň som mala aj žiačky, ktoré mali nacvičený klavírny i husľový part. Huslistka mi pritom maturovala ešte minulý rok, no ochotne mi part nahrala.“ dodáva Matysová.

Najťažšou časťou však bolo spracovanie zvukových materiálov, ktoré trvalo približne týždeň.Na projekte sa podieľal celý tím ľudí, vrátane rodinných príslušníkov dirigentky a pedagógov školy, ktorí mali veľký podiel na finálnom výsledku práce. „Bola to skvelá tímová práca, no najviac nás tešila spätná väzba od speváčok, ktoré písali ako im zbor chýba.“ povedala na margo spolupráve Matysová.

Virtuálnu premiéru zboru Gaudeamus si budete môcť vypočuť už o chvíľu tu:

 

_ _ _

Dievčenský spevácky zbor Gaudeamus má dlhoročnú tradíciu, ktorá súvisí so založením učiteľského ústavu (dnes Pedagogická a sociálna akadémia v Prešove). Počas existencie zboru sa v ňom vystriedalo mnoho dirigentských osobností. V súčasnosti funguje pod vedením Mgr. Denisy Matysovej. Zbor počas svojej existencie absolvoval mnoho vystúpení nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. Pravidelne sa zúčastňuje na súťaži Mládež spieva vo Vranove nad Topľou a v Rimavskej Sobote či na regionálnej prehliadke speváckych zborov Do-re-mi-fa v Prešove. Zbor vystupuje na akciách organizovaných Pedagogickou a sociálnou akadémiou, mestom Prešov či Prešovským samosprávnym krajom. Repertoár zboru je rozmanitý, od renesancie po súčasnú tvorbu. Cieľom SZ Gaudeamus je prinášať radosť zo zborového spevu širokej verejnosti. Informácie o zbore nájdete aj na ich novozaloženej stránke: www.zborgaudeamus.sk.

 

Pripravilo: satb.sK

PRIDAJ KOMENTÁR