Poznáme Grammy víťazov v kategórii speváckych zborov

62. ročník odovzdávania hudobných ocenení Grammy je už za nami a najprestížnejšie hudobné ceny už majú svojich majiteľov. Pozrite si Grammy nominácie a víťaza ocenenia Grammy v kategórii najlepší zborový výkon. 

Americká organizácia The Recording Academy udeľuje Grammy ocenenia od roku 1959. Ocenenia odovdzáva vo viac ako osemdesiatich kategóriách a kategóriu za najlepší zborový výkon zaradila k ostatným kategóriám v roku 1961. Do roku 2016 ziskávali Grammy ocenenia iba dirigenti zboru, prípadne dirigenti orchestra (pokiaľ bol orchester súčasťou nahrávky). Od roku 2017 sú ceny udeľované aj speváckym zborom, resp. zborovým organizáciám. Tento rok vyberali odborníci z týchto piatich nominácií:

1. MAURICE DURUFLÉ: KOMPLETNÉ ZBOROVÉ DIELA (víťaz kategórie)

Interpreti: Ken Cowan,Cecilia Duarte,Norman Fischer, Houston Chamber Choir
Dirigent: Robert Simpson

O francúzskom skladateľovi a organistovi Mauricovi Duruflém (1902 – 1986) bolo známe, že bol perfekcionista a prehnaný sebakritik. Možno aj to bol dôvod, prečo neskomonponoval viac skladieb pre spevácke zbory. Duruflé bol považovaný za skladateľa, ktorý so vojou tvorbou predbehol dobu. V čase keď hudobný život Paríža objavoval nové kompozičné smery, Duruflé sa zameral na gregoriánsky chorál, čím nadviazal na bohatú tradíciu zborového spevu vo Francúzsku. Album s kompletnými zborovými dielami Maurica Duruflého obsahuje len štyri diela: Omšu Cum Jubilo op. 11, Štyri motetá na témy gregoriánskeho chorálu op. 10, Requiem op. 9 a skladbu Notre Pére. Nahrávky sa zhostil profesionálny zbor Houston Chamber Choir so sólistami pod vedením umeleckého vedúceho Roberta Simpsona. Vďaka citlivému tvoreniu tónov spevákov vynikli jedinečné vlastnosti Duruflého hudby, a preto sa tento album právom stal víťazom Grammy v kategórii najlepší zborový výkon.

Kompletný Duruflého album

2. JAKE RUNESTAD: THE HOPE OF LOVING

Interpret: Conspirare
Dirigent: Craig Hella Johnson

Americký skladateľ Jake Runestad (1986) patrí aktuálne ku najmladším skladateľom na svete, ktorí sa komponovaniu venujú na plný úväzok. Je držiteľom mnohých skladateľských ocenení a do popredia sa dostal vďaka zborovej symfónii Dreams of the Fallen (2013). Album The Hope of Loving pozostáva z pätnástich Runestadových skladieb, ktoré zložil v priebehu rokov 2014 – 2018. Skladby nahral profesionálny spevácky zbor Conspirare pod vedením dirigenta Craiga Hella Johnsona (1962). Zbor Conspirare bol počas svojej existencie nominovaný už deväťkrát na cennu Grammy. Svojho prvého Grammy ocenenia sa napokon dočkal
v roku 2015 za album The Sacred Spirit of Russia (Posvätný duch Ruska). Zbor patrí k najlepším vokálnym telesám v USA a to hlavne kvôli svojej interpretačnej hĺbke a mimoriadne sviežemu zvuku. Technické majstrovstvo a kolektívna muzikálnosť zboru v spojení s bohatými hudobnými textúrami Runestada si nepochybne získajú poslucháčov všetkých vekových kategórií.

Kompletný album The Hope of Loving

3. KURT SANDER: BOŽSKÁ LITURGIA SV. JÁNA ZLATOÚSTEHO

Interpreti: Evan Bravos, Vadim Gan, Kevin Keys, Glenn Miller, Daniel Shirley a PaTRAM Institute Singers
Dirigent: Peter Jermihov

Keď sa povie Božská liturgia sv. Jána Zlatoústeho, väčšina ľudí si okamžite spomenie na jej hudobné spracovania od známych skladateľov ako napríklad Piotr I. Čajkovskij, Nikolaj A. Rimskij-Korsakov či Mykola Leontovich. Ján Zlatoústy bol biskup
v Konštantínopole v piatom storočí a jeho liturgia patrí k nájslávenejším bohoslužbám v ortodoxnej kresťanskej cirkvi. Od roku 2017 sa ku skladateľom, ktorí zhudobnili jeho liturgiu, radí aj Američan Kurt Sander (1969).Sander v roku 1993 konvertoval a stal sa členom pravoslávnej cirkvi. Odvtedy sa jeho tvorba pre spevácke zbory inšpiruje predovšetkým hudobnou tradíciou kresťanského pravoslávia. Text Sanderovej Božskej liturgie je v angličtine a nahrali ju speváci Rusko amerického hudobného inštitútu patriarchu Tikhona (PaTRAM Institue Singers) pod vedením dirigenta Petra Jermihova (1954), ktorý má ruské korene. Hlboká spiritualita ortodoxného kresťanského spevu, láska k tradíciám ruských skladateľov a vysoká úroveň spevákov poskytne poslucháčom unikátny hudobný zážitok.

Kompletný album Božská liturgia Jána Zlatoústeho

4. KILE SMITH: THE ARC IN THE SKY

Interpret: Komorný zbor The Crossing
Dirigent: Donald Nally

Profesionálny komorný zbor The Crossing nie je v oblasti Grammy žiadnym nováčikom. Na svojom konte má už celkovo sedem Grammy nominácií a dve Grammy ocenenia. Prvú cenu získal v roku 2018 za nahrávku albumu The Fifth Century a druhú si vyslúžil minulý rok za oratórium Zealot Canticles od amerického skladateľa Lansinga McLoskeyho (1964). Zbor The Crossing sa venuje predovšetkým interpretácii súčasnej hudby, pričom v premierovaných dielach často rozoberá sociálne, enviromentálne a politické témy. Dirigentom zboru je Donald Nally (1960). Tento rok bol zbor The Crossing nominovaný hneď dvakrát. Prvú nomináciu dostal za nahrávku The Arc in the Sky od amerického skladateľa Kila Smitha (1956), ktorý sa v rámci svojej tvorby sústredí hlavne na komorné, liturgické a vokálne diela. Smith skomponoval hudbu ku dielu na text spisovateľa Roberta Laxa (1915 – 2000) a má symbolizovať americkú púť ku spiritualite. Bohatosť farby a hĺbky tónov zboru v spojení s duchovným textom nám pôsobivo odhaľuje vnútorné fungovanie textu a hudby.

Kompletný album The Arc in the Sky

5. BENJAMIN C. S. BOYLE: VOYAGES

Interpret: Komorný zbor The Crossing
Dirigent: Donald Nally

Druhú nomináciu si zbor The Crossing vyslúžil za album Voyages. Na albume sa nachádzajú dve diela s rovnomenným názvom od skladateľov Roberta Converyho (1956) a Benjamina C. S. Boylea (1979). Základom oboch diel bol cyklus básni Voyages z pera amerického spisovateľa Harta Cranea (1899 – 1932). Básne pôvodne zaujali dirigenta zboru Donalda Nallyho, ktorý ich
v deväťdesiatych rokoch ukázal Robertovi Converymu. Convery, fascinovaný textom, skomponoval v roku 1996 pre a cappella zbor šesť častí korešpondujúcich so šiestimi básňami z Craneovho cyklu. O dvadsaťdva rokov neskôr sa skladateľ Benjamin C. S. Boyle náhodne zmienil pred dirigentom Nallym o básniach z cyklu Voyages ako o možnom texte na objednanú skladbu, ktorú mal skomponovať. Nallymu sa táto myšlienka zapáčila a kompozícia tak bola na svete. Album Voyages ponúka dve štýlovo odlišné diela spracovávajúce jeden z najväčších básnickych cyklov 20. storočia. Elegantné a dôvtipné Converyho spracovanie tvorí kontrast ku Boyleovmu dielu, v ktorom v sprievode sláčikového súboru skúma textúry strún i hlasov.

Kompletný album Voyages

                 

Pripravila: Dominika Semaňáková
Foto: www.grammy.com

PRIDAJ KOMENTÁR