Obrovský úspech slovenského zboru na festivale Slovakia Cantat

Spevácky zbor slovenských učiteľov sa minulý víkend zúčastnil v Bratislave medzinárodného festivalu Slovakia Cantat. Zo súťaže si odniesol štyri významné ocenenia.

Podujatie Slovakia Cantat je súťaž určená pre detské, mládežnícke a dospelé spevácke zbory a pre orchestre. Tento rok sa konal už trinásty ročník tohto festivalu a zúčastnilo sa ho celkovo 15 speváckych zborov zo šiestich krajín (Slovensko, Česko, Slovinsko, Turecko, Francúzsko, Česko a Rusko). Slovensko na tomto festivale nesúťažne reprezentovali Spevácky zbor Technik STU, Spevácky zbor Cantus a Spevácky zbor Apollo. V súťažnej časti nás ako jediný zbor zo Slovenska reprezentoval Spevácky zbor slovenských učiteľov (SZSU). Ten súťažil celkovo v dvoch kategóriách – v kategórií mužských speváckych zborov a v kategórií ľudová zborová tvorba. V oboch kategóriách sa mu podarilo suverénne vyhrať a získať zlato. Medzinárodná porota sa okrem toho rozhodla udeliť aj špeciálnu cenu dirigentovi SZSU Štefanovi Sedlickému za najlepší dirigentský výkon. V závere festivalu získal SZSU aj cenu GRAND PRIX, vďaka čomu sa stal absolútnym víťazom celej súťaže.

GRATULUJEME!

Kompletné výsledky súťaže z festivalu Slovakia Cantat nájdete na stránke Bratislava Music Agency.

Všetky ocenenia pre zbor veľa znamenajú. “Ťažko hovoriť ktoré z ocenení je dôležitejšie. Určite však zisk Grand Prix, teda  absolútny víťaz súťaže. Keď v porote sedia tak významné osobnosti zborového spevu z celej Európy je veľmi príjemné a povzbudzujúce vyhrať, obzvlášť keď účastníkmi súťaže boli aj zbory, ktoré bežne vyhrávajú svetové súťaže.” povedal dirigent SZSU Štefan Sedlický. Ten nám tiež prezradil, ako prebiehala príprava SZSU. “Zbor sa stretáva raz mesačne na víkendy. Príprava na súťaž samozrejme znamenala vyššiu pracovnú intenzitu so zameraním sa na súťažný program.”

SZSU plánoval Slovensko reprezentovať aj na ďalších medzinárodných súťažiach, ktorých sa však nakoniec nebude môcť zúčastniť. “Spevácky zbor sa chystal a pripravoval aj na svetovú medzinárodnú súťaž do Španielska. Bohužiaľ Fond na podporu umenia nepovažoval prezentáciu nášho zboru na tejto súťaži za primeranú a finančne našu žiadosť o grant nepodporíl.” poznamenal Sedlický. Napriek neúčasti v Španielsku však SZSU nebude mať veľa času na oddych. V júni pripravuje koncert vo Vrútkach a v Žiline, ktorý bude venovaný životnému jubileu popredného slovenského skladateľa Pavla Kršku. Na týchto koncertoch zaznie premiérovo jeho Žalm 50 pre tri zbory. V septembri sa zbor chystá na medzinárodný festival do Maďarska a v novembri prijal pozvanie partnerského zboru z Moravy – Speváckeho zboru Moravských učiteľov. Na záver roka sa zbor zúčastní výročného koncertu dievčenského speváckeho zboru Cambiar la Música z Pohronskej Polhory.

Pozrite si súťažné vystúpenie Speváckeho zboru slovenských učiteľov. Vystúpenie začína o 1.13.00. 

Pripravila: Dominika Semaňáková
Foto: Karel Kašák
PRIDAJ KOMENTÁR