Zomrel gruzínsky skladateľ Giya Kancheli

Vo veku 84 rokov zomrel na srdcové komplikácie najvýznamnejší gruzínsky skladateľ.

Giya Kancheli sa narodil v roku 1935 v hlavnom meste Gruzínska – Tbilisi. Študoval kompozíciu na tamojšom konzervatóriu a
v roku 1970 sa stal riaditeľom tbiliského Štátneho akademického divadla, opery a baletu. Po vypuknutí konfliktu medzi Ruskom a Gruzínskom sa rozhodol v roku 1991 emigrovať do Nemecka. Neskôr sa presťahoval do Antverp v Belgicku, kde sa stal rezidenčným skladateľom Flámskej kráľovskej filharmónie. Kancheli je známy najmä ako skladateľ symfónií – počas svojho života ich napísal sedem. Medzinárodné uznanie mu priniesla predovšetkým Symfónia č. 4 – In Memoria di Michelangelo (Na pamiatku Michelangela). Symfóniu skomponoval v roku 1977 a o rok neskôr ju premiéroval v USA Filadelfský orchester pod vedením dirigenta Yuryho Temirkanova.

“Keď komponujem, nezameriavam sa na každodenné kolízie života.
Chcem to vidieť ako vták počas letu – zo šírky, z uhla.”

Giya Kancheli (10. 8. 1935 – 2. 10. 2019)

Okrem symfónií skomponoval Kancheli aj jednu operu Music for the Living (1982 – 1984) a mnoho komorných diel. Vo svete zborového spevu je známa jeho skladba Styx (1999) pre violu, miešaný zbor a orchester a tiež dielo Amao Omi (Nezmyselná vojna) (2005) pre miešaný spevácky zbor a saxofónové kvarteto. Kancheli sa zahradzuje taktiež medzi najväčších svetových filmových skladateľov podobne ako Ennio Morricone či Nino Rota. Populárna je hlavne jeho hudba pre filmy Kin-Dza-Dza! (1986)Strom života (2011) a Pas (1990). Kancheli zomrel 2. októbra 2019 na srdcové komplikácie. Posledné dni strávil v rodnom meste Tbilisi.

Giya Kancheli patril k najvýznamnejším gruzínskym skladateľom. Ľútosť nad jeho úmrtím vyjadril aj gruzínsky premiér Giorgi Gakharia: “Chcel by som vyjadriť úprimný zármutok nad smrťou najväčšieho gruzínskeho skladateľa Giyu Kancheliho. Jeho brilantná hudba sa stala pokladom pre Gruzínsko i celý svet. Úprimnú sústrasť rodine a priateľom Giyu Kancheliho.”

 

Jedna z posledných Kancheliho kompozícií bolo dielo s názvom Deda Ena, ktoré pomenoval po kultovej učebnici abecedy pre gruzínske deti. Skladbu venoval Detské speváckemu zboru Gori, potom čo si vypočul ich vystúpenie. 

Pripravila: Dominika Semaňáková
Foto: opera.co.uk

PRIDAJ KOMENTÁR