Spevom dojali krajanov i potomkov Slovákov

Speváci z mesta Humenné vycestovali zaspievať si so svojimi izraelskými kolegami. Počas niekoľkých dní spievali pre veľvyslanca, pre krajanov žijúcich v zahraničí i pre potomkov Slovákov, ktorí prišli do Izraela počas druhej svetovej vojny.

Spevácky zbor mesta Humenné už 17 rokov organizuje festivalové koncerty pod názvom “Hudba – kľúč k porozumeniu a láske”. Koncerty sa konajú každý rok v júni a pravidelne na ne pozývame rôzne zbory z mesta Humenné, zbory z nášho regiónu, ale i
z celého Slovenska. Okrem toho sa snažíme, aby na koncertoch každý rok vystúpil aj zahraničný zbor. Počas uplynulých rokov nás takto navštívili spevácke zbory z Talianska, Poľska, Maďarska či z USA. 
Tento rok je pre spevácky zbor mesta Humenné jubilejný, pretože oslavuje 25. výročie svojho založenia. V júni 2019 sme preto na koncerty pozvali dva izraelské zbory Shamaim a Avihail. Tieto dva kolektívy účinkovali minulý rok na koncertoch v Bratislave. Podarilo sa nám získať kontakt na ich dirigenta Boaza Kabilia, ktorý prijal naše pozvanie na koncerty v Humennom. Následne vznikla komunikácia o tom, čo by mohli ponúknuť slovenskému publiku a čo by naopak recipročne mohli ponúknuť izraelskému publiku slovenské zbory. Vznikla tak nádherná spolupráca, v rámci ktorej sme sa dohodli na spoločných piesňach, ktoré sme predviedli na Slovensku na našich koncertoch i na koncertoch v Izraeli. Do Izraela sme napokon vycestovali 15.októbra. V tomto čase tam každoročne prebieha festival zborových telies, ktorý organizuje tamojšia národná organizácia pre zborový spev MILA.

Koncerty navštívilo aj slovensky hovoriace publikum. Po vystúpení za nami prišli so slzami v očiach, aké bolo pre nich krásne opäť počuť slovenské piesne.

Náš pobyt v Izraeli sa riadil predovšetkým podľa nášho koncertného plánu. V priebehu štyroch dní sme absolvovali štyri koncerty na rôznych pódiách a v rôznych mestách. Naše účinkovanie v Izraeli sme zahájili dvoma koncertami v národnom parku Beit Guvrin. Bola to pre nás nová skúsenosť, lebo sme koncertovali v prostredí tzv. zvonových jaskýň. O deň neskôr sme spievali na pôde vysokej školy Rupin College v meste Emek Hefer, kde sme sa predstavili spolu s našimi hostiteľmi so spoločnými piesňami. Posledným koncertným miestom bolo pre nás mesto Haifa a Kostol Milosti, kde opäť účinkovali domáce telesá a medzi nimi i my – Spevácky zbor mesta Humenné a vokálna skupina Womanvocal. Festivalové koncerty sa v týchto zaujímavých priestoroch organizujú každoročne, koncert v Emek Heferi svojou účasťou podporil aj slovenský veľvyslanec v Izraeli. V publiku sme dokonca našli aj hostí zo slovenskými koreňmi, čo bolo pre nich, ale aj pre nás veľmi príjemné. Publikum v Izraeli bolo celkovo úžasné. Naše skladby boli pre nich čímsi novým, zaujímavým a to najmä tie slovenské. Na naše prekvapenie a hlavne potešenie, koncerty navštívilo aj slovensky hovoriace publikum. Po vystúpení za nami prišli so slzami v očiach, aké bolo pre nich krásne opäť počuť slovenské piesne. Pre nás spevákov bolo zároveň veľmi príjemné vidieť plné chrámy a sály pri koncertoch.

Všetci sme si cez hudbu rozumeli a spoločne sme sa kochali v tej spleti tónov.

Našu prípravu na izraelské koncerty sme zamerali na slovenskú zborovú pieseň a na piesne od skladateľov svetového mena. Keďže sme vystupovali aj na tzv. „chrámovom pódiu“, nechýbali v našom repertoári ani časti z omše, stará hudba a piesne v latinčine. Repertoár Speváckeho zboru mesta Humenné obsahoval tvorbu Jozefa Grešáka (Piesne na svadbe), Jána Hrubovčáka (Otče náš), Moniky Bažíkovej (Agnus Dei) a Jana Valacha (Tancuj, tancuj). Zo svetovej literatúry sme si vybrali Karla Jenkinsa a jeho Omšu za mier (Benedictus), publikum zaujala skladba Verbum od Fransa Bullensa a skladba Cantar od Jaya Althousa. Womanvocal sa predstavil so slovenskými ľudovými piesňami v rôznych úpravách: J.Seňko – Odkyľ sonečko, Trávnice z Terchovej od Alfréda Zemanovského a Páslo dievča pávy v úprave Márie Jašurdovej. Do repertoáru zaradili aj sakrálnu tvorbu Pater Noster od Piotra Janczaka, Ave Maria od Romualda Twardosvkého, Crux Fideli od Oresta Ravanella, Malá jazzová omša od Boba Chilcota a nechýbali ani tradicionály ako – Amazing grace alebo I´ll fly awaySpoločne s izraelskými zbormi sme predviedli od Bepi de Marzi – Signore delle cime, od Wolfa Pétera a Fülöpa Kálmána – Ave Maria, od Johna Ruttera – Look at the world a v úprave Boaza Kabilia skladbu Eli, eli. Musíme neskromne povedať, že príjemným zážitkom pre publikum boli aj sólisti – Zuzana a Alžbeta Dirbákové, Adriana Špitaliková, Janka Dolná, Zlatko Pavlík a tiež Zuzana Sedláčková, ktorá spoločne s izraelskou sólistkou Tal Gotesgenade-Shapira spievala pieseň Eli, eli, ktorou dojali publikum. Na koncertoch tak odzneli rôzne štýly, podstatné však bolo, že všetci sme si cez hudbu rozumeli a spoločne sme sa kochali v tej spleti tónov.

Z Izraela sme si odniesli predovšetkým veľa nových zážitkov a to nielen z koncertov, ale aj z výletov, ktoré pre nás hostitelia pripravili. Patrili tu napríklad prehliadky starobylého mesta Nazaret, Galilejského jazera, Hory Blahoslavenstva a v deň odchodu do Tel Aviv sme stihli i prehliadku Jeruzalema či známej Via dolororosa. Izrael je mladá rozmanitá krajina plná kontrastov, ktorá svoju identitu buduje približne od roku 1948. Na jednej strane veľmi vzdelaní ľudia a technológie, na strane druhej je vidieť veľké rozdiely medzi kultúrami, ktoré tam sú (arabská, židovská a iné komunity). Spoznali sme nových ľudí a priateľov, zažili sme príjemné chvíle s ľuďmi a s našimi hostiteľmi, s ktorými sme strávili niekoľko dní. Mnohí z nich majú korene v Európe, niektorí
v Poľsku, na Ukrajine, Maďarsku i na Slovensku. Ich starí rodičia odišli do Izraela počas alebo po druhej svetovej vojne. Možno aj pre túto skutočnosť sme si rozumeli nielen po umeleckej, ale aj ľudskej stránke. Keď sme odchádzali náš domáci, u ktorého sme bývali, sa vyjadril, že odteraz môžeme povedať, že máme v Izraeli rodinu. A to sú slová, ktoré zahrejú.

Pripravili: Zuzana Dirbáková, Naďa Spišáková
Foto: archív spevácky zbor Humenné a vokálna skupina Womanvocal

 

PRIDAJ KOMENTÁR