Prihláste sa do virtuálneho zboru!

Ilustračný obrázok

Argentínsky skladateľ Santiago Veros pripravuje druhý ročník svojho virtuálneho zboru. Prihlásiť sa môžu speváci z celého sveta.

Mladý skladateľ Santiagio Veros (1990) sa rozhodol znovu vytvoriť spevácky zbor pomocou moderných technológií. Na svojej webovej stránke vyzýva zborových spevákov, aby sa prihlásili do jeho novovznikajúceho virtuálneho zboru. Virtuálny zbor je fenomén, ktorý spája spevákov z celého sveta pomocou digitálnej technológie. Speváci sa z akéhokoľvek miesta na svete nahrajú a pošlú svoju nahrávku dirigentovi. Videá sa následne zosynchronizujú a skombinujú do jedného výkonu a vytvoria takzvaný virtuálny spevácky zbor. 

Veros sa rozhodol zopakovať svoj úspech z minulého roku, kedy zostavil a dirigoval virtuálny zbor so skladbou Cuando Neruda soñó. Video tohto zboru malo viac ako 12 000 videní a projektu sa zúčastnilo stovky spevákov z celého sveta. Ako píše sám Veros na svojej stránke: “Chcem to (virtuálny zbor) zopakovať, pretože mojím zámerom je spájať ľudí a počúvať sa navzájom. Pocit komunity, ktorý existuje v skutočnom zbore môžeme zopakovať aj vo virtuálnom zbore.”

Tento rok budú členovia virtuálneho zboru spievať Verosovu skladbu The Secret of Life. “Toto dielo som vybral pretože si myslím, že text, ktorý skladba obsahuje, môže pomôcť zmeniť životy mnohých ľudí. Verím, že interpreti budú môcť cítiť tú cestu tela i duše. Iba potom dielo splní svoj účel.” hovorí Veros. Skladba je venovaná ľuďom, ktorí žijú každý deň s odhodlaním ostať autentickí v každom okamihu.

Do virtuálneho zboru sa môžete zapojiť aj vy. Stačí ak vyplníte krátky prihlasovací formulárV priebehu marca vám potom príde email s odkazom na notový materiál a na video sprievodcu ku vášmu hlasovému partu. V správe zároveň dostanete inštrukcie ako nahrať a poslať video. Dôležitá informácia: Pred tým ako sa prihlásite, ubezpečte sa, že medzi prvým májom a prvým júlom 2019 budete mať dostatok času na prípravu a nahranie videa. Uzávierka prihlášok je v piatok 1. februára 2019.

CHCEM SA PRIHLÁSIŤ DO VIRTUÁLNEHO ZBORU

Virtuálny zbor nie je v zborovom svete žiadnou novinkou. S touto myšlienkou prišiel v roku 2009 americký skladateľ a dirigent Eric Whitacre. Inšpirovala ho jeho fanúšička, ktorá mu poslala videonahrávku, kde spieva sopránový part jeho skladby Sleep. Na základe tohto videa vyzval Whitacre ostatných fanúšikov, aby aj oni zdieľali nahrávky svojich partov. Whitacre bol výsledkom nadšený, a preto sa odhodlal posunúť tento koncept na ďalšiu úroveň a vytvoriť takzvaný virtuálny zbor. Nahral sa ako diriguje skladbu Lux Arumque a požiadal fanúšikov, aby sa nahrali spievajúc na základe jeho dirigentkých gest. Projekt postupne naberal na popularite a stal sa globálnym fenoménom. Kým v prvom virtuálnom zbore spievalo 185 spevákov, tak do piateho ročníka virtuálneho zboru sa zapojilo 8 000 spevákov zo 120-tich krajín. Výsledok prvého Whitacrovho virtuálneho zboru si môžete pozrieť v nižšie priloženom videu.

 

 

 

PRIDAJ KOMENTÁR