Zlato i cena za dramaturgiu. Slovenský spevácky zbor opäť uspel v medzinárodnej konkurencii

Speváci zo zboru Canzona Neosolium sa na českom festivale Praga Cantat 2019 nestratili. Na Slovensko doniesli cenné ocenenia. 

Medzinárodná súťaž speváckych zborov Praga Cantat patrí už viac ako tri desaťročia k najvýznamnejším zborovým udalostiam
v Prahe. Minulý týždeň sa od 29. 10. do 3.11. 2019 konal už jej tridsiaty tretí ročník. Počas troch dekád účinkovalo na tomto podujatí celkovo 929 zborov zo 43 krajín, čo spolu tvorilo viac ako 40-tisíc spevákov. Medzinárodné renomé festivalu dokazuje aj tohtoročná účasť. Tento rok sa ho zúčastnilo 22 speváckych zborov z pätnástich rôznych krajín (Indonézia, Belgicko, Nemecko, Taliansko, Fínsko, Maďarsko, Srbsko, Lotyšsko, Litva, Česko, Slovensko, Švajčiarsko, Ukrajina, Slovinsko, Chorvátsko). Slovensko na tomto festivale reprezentoval spevácky zbor Canzona Neosolium z Fakulty múzických umení na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Pod vedením dirigenta Štefana Sedlického sa zboru podarilo v náročnej konkurencii umiestniť v kategórií miešané zbory v zlatom pásme. Na súťaži Praga Cantat 2019 sa predstavili s pestrou dramaturgiou od Antonína Dvořáka (Napadly písně), Giovanniho Crocea (O vos omnes), Györgyho Deák-Bárdosa (Eli! Eli!), Petra Ebena (Utonulý) a Jerryho Dadapa (Aleluia). Originálny výber skladieb ocenili i porotcovia a zboru udelili špeciálnu cenu za dramaturgiu. 

Ocenenia z festivalu Praga Cantat 2019. Foto: Peter Špilák
Nefalšovaná radosť spevákov zo zboru Canzona Neosolium. Foto: Peter Špilák

Okrem speváckeho zboru reprezentoval Slovensko, no pre zmenu z porotcovskej stoličky, aj dirigent Bratislavského chlapčenského zboru Gabriel Rovňák. “Úroveň 33. ročníka festivalu Praga Cantat bola veľmi vysoká. Prispela ku tomu aj účasť speváckych zborov z Indonézie, ktoré sa vyznačovali excelentnou hlasovou kultúrou, výborným repertoárom a zaujímavým prevedením (často s choreografickými prvkami). Jediným slabším miestom u týchto telies bola štýlovosť interpretácie európskej sakrálnej hudby.” povedal Rovňák na margo súťaže. Úspech slovenského zboru na súťaži Rovňáka samozrejme potešil: “Veľmi sa teším, že medzi najlepšie telesá sa zaradil aj zbor Canzona Neosolium z Banskej Bystrice pod vedením Štefana Sedlického. Zbor sa na festivale prezentoval na najvyššej úrovni. Rád by som vyzdvihol predovšetkým interpretáciu časti “Utonulý” z cyklu “Láska a smrt” Petra Ebena. Vysoká technická kvalita interpretácie spolu s hlbokým precítením diela interpretmi iste významnou mierou prispeli k získaniu zlatej medaily a umiestnenia sa medzi špičkové zbory tohto ročníka pražského zborového festivalu.” Okrem Gabriela Rovňáka boli v porote aj ďalší renomovaní odborníci, konkrétne Anna Novotná Pešková, Jiří Petrdlík, Jakub Zicha, Jaroslav Brych a Miriam Němcová z Českej republiky a dopĺňal ich Felix Resch z Talianska.

Medzinárodná porota na festivale Praga Cantat 2019. Foto: Facebook Bratislavský chlapčenský zbor

Súťaž Praga Cantat nie je medzi slovenskými zbormi neznámym podujatím. V predchádzajúcich ročníkoch sa na festivale zúčastnili viaceré slovenské zbory, napr. zbor Cambiar la Música z Pohronskej Polhory, ktorý na súťaži v roku 2014 získal titul absolútneho víťaza. Povzbudzujeme preto i ďalšie zbory zo Slovenska, aby sa tejto prestížnej súťaže zúčastnili a reprezentovali tak Slovensko. Najbližšie sa súťaž Praga Cantat uskutoční budúci rok v termíne od 29. októbra. do 1. novembra 2020. Viac informácií o súťaži nájdete na oficiálnej stránke Praga Cantat.

Pripravila: Dominika Semaňáková
Foto: Peter Špilák, Facebook Bratislavský chlapčenský zbor

PRIDAJ KOMENTÁR